Над 190 наблюдения са направили доброволци в изследване на работата на варненската полиция
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 17.12.2008Коментари ()522
Над 190 посещения от доброволци е имало в Областната дирекция на полицията във Варна по проект "Гражданско наблюдение в полицията - идеология, цели, методология". Това съобщиха на пресконференция представители на "SOS семейства в риск" и на полицията в града. Реализираните през отчетния период наблюдения са направени в различно време от гражданските наблюдатели, като най-много проверки е имало във Второ РПУ - около 30. Изводите, направени в рамките на проекта, са свързани най-вече с доброто отношение на служителите на реда към арестантите. Голяма част от задържаните определят отношението към себе си като професионално и любезно. Отчетени са и някои основни проблеми, сред които своевременното осигуряване на преводач за задържаните лица, които не говорят български език.

По думи на комисар Алекси Христов, проблемът се корени в липсата на ясен механизъм и подзаконова регламентация за това как да става назначаването на преводачите за целите на полицията. Проблемно остава и своевременното осигуряване на служебна адвокатска защита. Комисар Христов коментира, че често служебните защитници отказват случаите, защото се намират извън града или поради други посочени от тях причини. Недостатъци има и по отношение на базата, както и на температурата в помещенията за задържане на заподозяните лица. По закон тя трябва да е около 18 градуса, но често това е невъзможно за постигане, коментира още специалистът.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Nad-190-nablyudeniya-sa-napravili-dobrovolci-v-izsledvane-na-rabotata-na-varnenskata-policiya-70325
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.