Министерство на извънредните ситуации предупреждава за очаквани обилни снеговалежи
Автор: Екип Varna24.bg 19:13 / 03.01.2009Коментари ()742
Започналият още на 03.01.2009 г. снеговалеж през нощта срещу 04.01.2009 г. ще обхване почти цялата страна. Най-късно ще завали в Североизточна България. По данни на МЦ на ВВС през целият ден ще е облачно и ще вали сняг. Количеството на валежа в Западна и Южна България ще е 15-20 см, а в Северна България ще е 8-12 см, а в планинските райони - 20-30 см. Снеговалежът силно ще затрудни придвижването с автомобили по пътищата.

В проходите видимостта ще бъде под 50 метра, намалена от силен снеговалеж и гъста мъгла. Ще се образуват и поледици. Вятърът ще бъде 6-9 м/секунда, от север-свевероизток, като привечер в Източна Бъ;гария ще е с пулсове до 10-15 м/секунда и там ще съществува реална опасност от снегонавявания.

Министерството на извънредните ситуации изпрати информацията за очакваните снеговалежи до областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, имащи задължения по плановете за СНАВР. Да се предприемат мерки за намаляване последствията за населението, се казва още в съобщението, както и кметовете на общини да предупредят пътно-поддържащите фирми за предприемане на действия съгласно метеорологичната обстановка.

Минимални температури: между -7 и -2 градуса.
Максимални температури: между -5 и 0 градуса.


Министерството на извънредните ситуации препоръчва:
• Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин предаван по радиото и по телевизията. Отложете пътуването ако не е наложително.
• Ако непременно трябва да тръгнете облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и храна.
• Ако решите да тръгнете с автомобил по възможност носете мобилен телефон, проверете дали има достатъчно гориво, въже, фенерче, лопатка и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
• Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, карайте бавно и внимателно, като спазвате временната маркировка поставена от контролните органи и пътни служби.
• Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили - маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътни служби и телефон 112. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически.
• Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзнали части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда.
• Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването в най-близкото населено място. Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки, топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично. Носете лекарства и термос с чай или др. топли и подсладени напитки.




Още по темата: общо новини по темата: 11
22.02.2009 »
21.02.2009 »
31.01.2009 »
30.01.2009 »
30.01.2009 »
04.01.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ministerstvo-na-izvunrednite-situacii-preduprezhdava-za-ochakvani-obilni-snegovalezhi-71707
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.