Цените на синьото гориво ще тръгнат надолу, смята газов шеф
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 05.01.2009Коментари ()647

(c) Presscenter.bg
Очаква се до края на годината цените на природния газ да паднат с поне 40%. Това прогнозира директорът на "Варнагаз" АД Румен Тотев. Цените на "синьото гориво" се определят на база 9-месечна ретроспекция на цените на основните базисни горива, произхождащи от нефтови въглеводороди. В момента цените на синьото гориво са по-високи от всякога, като са изчислявани при цена от 150 долара за барел суров нефт, посочи Тотев.

Газовият спор между Русия и Украйна засега не влияе на доставките с гориво за страната, заяви още Тотев. Според шефа на "Варнагаз", през 2009 г. се очаква и промяна в ценообразуването, като се предвижда сезонните клиенти да плащат малко повече от ползващите целогодишно природен газ.

Интересът към ползването на "синьото гориво" във Варна не е намалял въпреки финансовата криза. Тя обаче ще се отрази на бъдещите планове на дружеството, като от предвидените за изграждане през годината 11 километра газоразпределителни тръбопроводи ще бъдат реализирани малко над 4 км. През изминалата година газорапределителната мрежа на "Варнагаз" се е увеличила с близо 14 километра , като тръбопроводите на дружеството вече са с обща дължина над 115 км.

През 2008-а договори с "Варнагаз" са подписали 1114 нови битови потребители и над 100 промишлени и обществено-административни клиенти. През тази година дружеството предвижда да сключи нови 2008 договора за присъединяване, като инвестиционната програма на газовия доставчик е в размер на 2,25 млн лева.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Cenite-na-sinyoto-gorivo-shte-trugnat-nadolu-smyata-gazov-shef-71867
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.