До дни започва строежът на нов административен център в “Аспарухово”
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 06.01.2009Коментари ()672
Още този месец ще започне изграждането на административно-търговския център, където ще се настани администрацията на "Аспарухово". Това съобщи за "Черно море" кметът на варненския район Богдан Караденчев. Административната част на модерната сграда ще се простира на 6 етажа и общо 2800 кв. м застроена площ. Проектант на целия център, чиято разгъната площ ще бъде 11 000 - 12 000 кв. м, е арх. Димитър Стефанов, председател на местната организация на Съюза на архитектите в България.

Строителните работи трябва да приключат до година и половина, толкова време ще отнеме и градежът на новата пречиствателна станция в района, който също ще започне този месец. В момента съоръжението в "Аспарухово" преработва 3000 - 3300 куб. м отпадни води за денонощие.

Новата станция, за чието изграждане е избрана гръцка фирма изпълнител, ще разполага с 3 пъти по-голям капацитет и ще пречиства около 9600 кубика вода. За строителните работи вече са осигурени от програма ИСПА над 6 млн. евро.

Водоподаването беше най-големият проблем в район "Аспарухово", призна кметът и изтъкна, че през новата 2009 г. ще приключи подмяната на водопровода. Работата по него е усложнена от факта, че 300 м от тръбите по трасето минават на 18 м под нивото на водата в канала. Дават на новите тръби 50 години гаранция, но всъщност никой не знае колко могат да издържат, тъй като по света се използват едва от 25 - 30 години, каза Богдан Караденчев, и уточни, че инвестицията е в размер на 3,5 млн. лв.

Едната от тръбите вече се използва пълноценно. Когато се пусне в експлоатация и втората тръба, общият дебит ще бъде 540 л вода в секунда. Това означава, че за едно денонощие районът ще се захранва с 46 000 т вода. Тъй като проектът предвижда на човек по 210 л за 24 часа, новият водопровод ще гарантира водоснабдяването на 150 000 - 200 000 души. Така ще се обезпечи населението при планираното в проекта на Общия устройствен план разширяване на Варна на юг, поясни кметът.

През тази година ще започне подмяната и на 13 км захранващи тръби. Тя трябва да приключи до 2 години, като необходимите средства в размер на 2,5 млн. евро вече са осигурени. При 56 км тръби в "Аспарухово" и 20 км в "Галата" инвестицията ще осигури подмяната на 1/3 от тръбите, а това съществено ще намали загубите на вода в района, коментира Караденчев.

Той очаква през тази година да приключи работата по канализацията на "Галата". От общо 9191 м трасе неподменени остават само 1,2 км от канализацията на квартала. Кметът обеща по-активна работа и за подобряване на водоподаването в селищните образувания в Боровец.

Според него строителството на ново училище на мястото на началното школо "Васил Левски" ще започне през май тази година. През 2009-а в "Аспарухово" ще започне и градежът на нова детска градина, която ще осигури места за 6 групи деца.

През новата година кметът се надява да бъде постигната 100% осветяемост на района. Неосветени все още остават малки и крайни участъци, чиято обща дължина обаче достига 3 км. След като навсякъде се монтира улично осветление, ще се заемем с унифицирането на осветителните тела, увери Караденчев.

Той се надява в бюджета на община Варна за 2009 г. да бъдат осигурени средства за ремонт на Аспаруховия парк. С разочарование кметът призна, че не е успял и през изминалата година да изпълни ангажимента си за благоустрояването на района между 26 и 36 блок по бул. "Първи май".

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Do-dni-zapochva-stroezhut-na-nov-administrativen-centur-v-Asparuhovo-71934
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.