"Кралекс" пробва да маха кмета чрез съда
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 09.01.2009Коментари ()1432
"Спортен клуб Кралекс"-фитнес център се опитва да детронира градоначалика Кирил Йорданов от кметския стол, заради отказа му да изпълни определение на Върховния административен съд. Изгоненият от административната сграда на общинския спортен комплекс "Локомотив" клуб, се жалва пред Варненска апелативна прокуратура за отказа на другите две инстанции на държавното обвинение - районното и окръжното, да образуват наказателно производство срещу кмета. Според "Кралекс" Кирил Йорданов трябва да понесе всички последствия произтичащи от чл. 296 от Наказателния кодекс. Текстът гласи, че всеки, който попречи или осуети по какъвто и да е било начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с глоба до 5000 лв. или с лишаване от свобода до 3 години. Опирайки са на закона, от спортния клуб настояват срещу кмета да бъде образувано наказателно производство за неизпълнеие на определение N 3799 от 31.03.2008г. на ВАС. С него върховният съд отменя определението на Варненския административен съд, с което е допусната заповедта на кмета за принудително извеждане на "Кралекс" от административната сграда на общинския спортен комплекс "Локомотив".

Администрацията на Кирил Йорданов обвини клуба, че от години неправомерно използва общинската спортна база, отказвайки да заплаща наем и да допуска представителите на други спортни клубове, включително и тези на община Варна. В началото на 2008 г. управителят на ОП "Спортни имоти" Петър Пасев влезе с общинска полиция и заключи вратите на комплекс "Локомотив" за представителите ОСК "Кралекс". Управата на клуба в лицето на Цвета Георгиева и Красимир Костов коментираха, че администрацията на община Варна умишлено провежда срещу тях "активно мероприятие", изразяващо се в "престъпни нападки", с цел да не изпълни влязлото в сила определение на Върховния административен съд. "Недопустимо е общината да влече изгоди от собственото си престъпно поведение" - коментира в тази връзка заместник-председателката на общинския съвет и президент на ОСК "Кралекс" Цвета Георгиева.

Според клуба те са настанени в общинската спортна база през 1992 г. с договор от предшественика на ОП "Спортни имоти" - "Спортни услуги", което е било държавно предприятие, част от БСФС. На 18 април 2008 г. Красимир Костов депозира в Районна прокуратура във Варна жалба срещу кмета на общината, чрез която настоява пред обвинението за наказателно преследване спрямо него.

Клубът официално връчва две нотариални покани на кмета, с които настоява той да предаде обратно владението на административната сграда - част от общинския спортен комплекс "Локомотив". Кирил Йорданов не се отзовава на нито една от тях. Според Красимир Костов при неизпълнението на първата би трябвало да следва административно наказание, но при отказ и на втората, трябвало да бъде образувано наказателно производство.

Варненска районна прокуратура отказва, като се мотивира с това, че Кирил Йорданов не е изпълнил определение, а не решение на ВАС. Тоест, не са налице предпоставките на чл. 296 от НК, а оттам няма и данни за престъпление. Според прокуратурата спорът е от характера на гражданско-правните отношения и трябва да бъде решен по административен ред.

По късно Окръжна прокуратура - Варна потвърждава определението на колегите си, като в отказа си не упоменава възможните срокове за обжалване на постановлението.

От "Кралекс" са убедени, че варненските прокурори прикриват Йорданов и никога няма да образуват съдебно производство срещу него, тъй като това ще го принуди да напусне кметския пост.

"Кралекс" винаги са били "неудобни" за община Варна, защото в годините са пречили на незаконно подготвяните от общинското ръководство сделки за приватизацията и продажбата на комплекс "Локомотив", смята управителят на клуба Красимир Костов. През 2003 г., по сигнал на ОСК "Кралекс", областният управител на Варна е спрял сделка на община Варна, с която кметът се е опитал да продаде 73-те дка на комплекс "Локомотив" за сумата от 10 млн. лв. През 2006 г. държавата пак е стопирала една "съмнителна сделка" на градоначалника, с която той е искал да се построи ледена пързалка и СПА-център на мястото на спортния комлекс, добави Костов. Той се заканва още, че ще сезира главния прокурор и ще търси правата си в Страсбург.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kraleks-probva-da-maha-kmeta-chrez-suda-72382
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.