Изчезнал моряк търсил политическо убежище
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 10.01.2009Коментари ()1172
Психическото състояние на 28-годишния Антон Куртев, който изчезна във вторник от кораба „Серенити айс" край танзанийското пристанище Дар ес Саллам, е било силно разклатено и затова е бил под постоянно наблюдение. Дни преди инцидента Куртев е разнасял лист с молба за политическо убежище. Това са разказали членове на екипажа пред управителя на фирмата оператор „Стамко" Тодор Цонков. От компанията влязоха в конфликт с родителите на младежа, които хвърлиха обвинения, че синът им е бил хвърлен зад борда, а издирването е започнало дни след инцидента.

Куртев е притежавал печат от варненския психодиспансер, че е със стабилна психика, а медицински преглед доказал, че не употребява дрога. От „Стамко" считат, че по време на плаването у младия мъж се отключило психическо разстройство, което се е влошило в дните преди изчезването му. Кап. Цонков отдава това на напрегнатата военна работа в секретно поделение преди плаването.

Куртев плавал за пръв път на търговски кораб. Трябвало е в Танзания на кадета да бъдат дадени успокоителни, след което да изкара пътуването до Дърбан, ЮАР. От там Куртев е трябвало да се качи заедно с капитан Золтан Солай на самолет за България.

От „Стамко" твърдят, че все още издирването на младежа продължава с хеликоптер.

В деня на изчезването - 6 януари - Антон слязъл на закуска, но не хапнал нищо. На обяд установили, че го няма на борда. Тогава корабът се намирал на рейда пред Дар ес Саллам. От фирмата предполагат, че младежът сам се е хвърлил зад борда в миговете, когато са го изпуснали от очи. По думите на кап. Цонков бреговата охрана се е задействала минути след като капитанът е алармирал за липсата му. Родителите обаче оспорват тези твърдения.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Izcheznal-moryak-tursil-politichesko-ubezhishte-72570
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.