Колко опасни са храните у нас, които се различават по състав от тези на Запад? | ||||||
| ||||||
"Винаги подмяната на съставките става за сметка за цената, винаги по-малко е количеството на по-скъпата съставка. В словашкото изследване беше установен дори по-малък грамаж на вид чай", допълни той пред bTV. "От 31 изследвани проби 7 са с отклонения, което означава около 23%. В детските храни например има 70% пълноценен белтък в България срещу 100% в европейските аналози", заяви и диетологът проф. Донка Байкова. По думите й за сметка на това пък мазнините по-високи. "Глюкозо-фруктозният сироп, който се влага в напитки, с които ние възпитаваме децата си да използват, пък натоварва черния дроб", посочи диетологът. "При дегустацията на шоколадите бяхме забелязали, че какаовото масло е по-малко, а то е скъпата субстанция. В енергийни напитки пък кофеинът е по-малко. Той не е много полезна съставка, но е биологично активно вещество, което е по-скъпата съставка и заради което се купува енергийната напитка", каза проф. Донка Байкова. Според Богомил Николов, ако се вземат още продукти, ще излязат още отклонения. "На срещи в Брюксел от години слушам оплакванията на колегите от Малта и Кипър, тъй като те са малки пазари и там всички цени са по-високи. Обратно, Германия като най-голямата икономика привлича много пазаруващи от околните държави", отбеляза той. Според него отсега нататък има три пътя - първият е да се правят повече такива изследвания и потребителите да се информират. Вторият вариант е да се приеме ново законодателство в Брюксел, нещо, което вече предложиха централноевропейските държави. Предстои председателство на България, вероятно темата ще бъде разглеждана, каза Николов. Третият е да забравим след два дни, както често се случва", посочи още той. |