Камарата иска Кадети на всеки български кораб
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 27.01.2009Коментари ()731
© Varna24.bg
Българска морска камара (БМК) ще настоява пред Министерство на транспорта да задължат корабособствениците да приемат поне по няколко месеца кадети на стаж. Това каза председателят на камарата Адриян Евтимов за "Позвънете Новини". "Кризата няма да продължи вечно, отсега трябва да се набележи какви ще са действията след преминаването й. По-доброто време ще изисква и по-подготвени специалисти", заяви Евтимов. Той посочи, че характерно за настоящото ни морско образование е, че дава само теоретична подготовка на кадрите. За излизането от ситуацията може да помогне самият бизнес, за да получи необходимите му хора.

Вероятно в следващите два три месеца морският транспорт ще излезе от кризата, прогнозира Евтимов. Той посочи, че изключение ще направят само контейнерните превози, които няма да успеят да изплуват до края на 2011 година. Нямаме готовност и почти не знаем как да реагираме в условията на криза, призна председателят на БМК. В момента бизнесът по-скоро е в период на изчакване и анализиране на коренно новата за него ситуация.

Председателят на БМК намекна, че сега е времето и да овладеем преимуществата, които България има с близостта си до руския пазар. Прогнозите сочат, че след края на кризата той ще е сред тези, които ще претърпят бурно развитие. Поради малкия брой на руски пристанища страната ни може успешно да се намеси в приемането и обработката на товари.

Българската асоциация на яхтените пристанища ще прави нова лоция за Черно море, както и стратегия за развитие на сектора. Това каза председателят на организацията Христо Цветков. Сериозно внимание трябва да се обърне на рекламата. В това отношение трябва да помогне и държавата, чрез промотирането на сектора на големите туристически панаири. Не искаме пари, а нормативна база, която да даде възможност да се развива яхтеният туризъм. Към момента законодателството не е изчистено от противоречия, засягащи яхтените пристанища. Към всяка марина трябва да има и инфраструктура на града, за уреждането на което трябва да спомогне и държавата. Близо 100-тина чуждестранни яхти посещават родните пристанища годишно. От тях 10 на сто остават да домуват в страната ни.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kamarata-iska-Kadeti-na-vseki-bulgarski-korab-74741
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.