© | Какви мерки трябва да предприемем по време и преди епидемия, коментираха в сутрешния блок на БНТ Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и диетологът проф. Донка Байкова.Трябва да разграничим хранителния фактор в две основни категории - за превенция и терапия. В първия случай би трябвало да поддържаме една добра имунна защита на организма. При грипните състояния хранителните фактори не са водещи, но имат първостепенно значение в превенцията. Можем да прибегнем към натурални източници на биоактивни вещества. Добре е да консумираме пълноценни белтъчни източници, да поддържаме добро балансирано хранене - яйца, риба, леки птичи меса и техните кулинарни изделия - пилешка супа. Добре е да има много зеленчуци и плодове, защото са богати на витамини и минерали. Няма нищо по-добро от тиква, ябълка и цитрусите. Пълнозърнести храни - булгур, пълнозърнест ориз, царевични продукти, киноа, просо и много и различни семена. Задължително се препоръчват ядки, заяви проф. Байкова.
При разболяване минаваме към леко хранене. Много плодове и зеленчуци. Поне 2-4 кивита на ден, големи количества лимонов или портокалов сок и пилешка супа. Препоръчват се поне 1,5-2 литра употреба на билкови чайове - бъз, лайка, мента, джинджифил и листа от плодове на къпина и малина, посочи проф. Байкова.
По думите на Гергана Николова задължително е да потърсим личния си лекар при съмнения за грип. Без някой да ви в прегледал, не може да назначи терапия по телефона. Не е сериозно. Би могло да се започне противовирусна терапия, ако симптомите са много ясно изявени.
Започнете някои от множеството медикаменти, които са на пазара. Знаем, че идва грипът и в София сме в предепидемична обстановка. Може да ползвате и нещо, което ще повиши имунната защита. Маската трябва да се сменя на час, час и половина, защото губи ефект. Важно е да се повиши личната хигиена. Трябва да се мият често ръцете със сапун и да се проветрява често, каза още Николова. |