Уникален дълбоководен комплекс служи за спасителни работи във Военноморска база-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 22.02.2009Коментари ()521
Уникален дълбоководен комплекс служи за спасителни работи във Военноморската база във Варна. Това каза в интервю капитан-лейтенант Даниел Тодоров, командир на аварийно-спасителния отряд в базата.

"Горди сме с дълбоководния водолазен комплекс, който се намира на борда на флагманския кораб на аварийно-спасителния отряд, спасителен кораб „Протео". Това е комплекс, който в момента няма аналог в България, и дава възможности за дълбоководни водолазни спускания до дълбочина 120 м с използване на синтетични газови смеси. Бедата е, че все още този комплекс не е усвоен напълно, но тече програма за усвояването му", коментира Тодоров. Той допълни, че в момента има преговори между България и Италия за изпращане на наши специалисти там, които да придобият това, което е необходимо за експлоатацията на този комплекс.

По думите му техниката, с която разполага отрядът в момента, в последните години е достигнала високо ниво. „Покрай подготовката за участие в операцията по спасяването на потъналия през 2004 г. моторен кораб „Хера", бяха вложени доста средства в закупуване на техника за отряда. Беше закупено ново водолазно оборудване, сонар, навигационна апаратура за оборудване на спасителния кораб, индивидуално водолазно оборудване за водолазите", каза още той.

Въпреки че спасителния кораб, с който разполагаме, е много стар, един от най-старите в нашите военноморски сили, като корпус, той разполага с много съвременно водолазно оборудване, дълбоководен комплекс, който след модернизация е бил монтиран на борда в Италия. Опитваме се да вземем ноухау от там как да го експлоатираме, каза още кап.-лейтенант Тодоров.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Unikalen-dulbokovoden-kompleks-sluzhi-za-spasitelni-raboti-vuv-Voennomorska-baza-Varna-78391
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.