Майстор пекар от Варна: Козунакът може да втасва и в хладилник
Автор: Екип Varna24.bg 12:13 / 05.04.2018Коментари ()3693
©
За да се получи добър козунак, празничният сладкиш трябва да се прави бавно и да се използват естествени съставки, съветва варненският майстор пекар Мирослав Коларов. Той оборва твърдението, че козунакът трябва да се приготвя на висока температура. Напротив – тестото може да втаса и в хладилник, но при тази ниска температура е необходимо повече време, съобщава Дарик. Затова закваската обикновено се оставя да престои денонощие на студено, а на другия ден се пече. 

"Преди Втората световна война така се е правил хлябът. Винаги се е правил по бавна технология. В днешно време хлябът е вреден именно заради бързата му направа. След Втората световна война започва да се прави за 50 минути до час и половина. Така няма никакво развитие и не могат да се образуват аминокиселини и захари", казва майстор Миро. 

Козунакът с изкуствени добавки и оцветители трудно може да се познае на външен вид и дори на пипане, забелязал е варненският пекар. Продаваните индустриални козунаци са направени от козуначен микс. Към него само се прибавя водата и няма нужда от мая и яйца, показват наблюденията на майсторът пекар.  

Най-добре козунакът да е с тегло не повече от 500 грама, за да се изпече по-хубаво и равномерно. Затова и всички елитни пекарни в чужбина правят хляб с тегло до половин килограм.

Качественият козунак може да издържи и 2 седмици. Желателно е да се съхранява в торбичка, съветва опитният пекар. 



Още по темата: общо новини по темата: 47
16.04.2020 »
17.04.2018 »
12.04.2018 »
11.04.2018 »
10.04.2018 »
10.04.2018 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Maistor-pekar-ot-Varna-Kozunakut-mozhe-da-vtasva-i-v-hladilnik-784420
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.