След публикация на Varna24.bg: БАБХ се зае със случая за сандвича с мухъл и морков | ||||||
| ||||||
Г-жа Павлова предостави на медията ни отговора на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните, който публикуваме без редакторска намеса: "Във връзка с писмо получено в ОДБХ - Варна за писмена информация за извършена проверка по повод жалба за доставени закуски в СУ " Гео Милев“ Ви уведомяваме: Извършена е проверка от служители на отдел "Контрол на храните" при ОДБХ - Варна на 17.05.2018г. в СУ "Гео Милев“ с адрес: гр.Варна, бул.“ Република“ №124 А.От предоставеният дневник за входящ контрол на приетите храни в обекта е видно, че на 16.05.2018г. са реализирани 600 бр. сандвич " родопска закуска“ за ученици от 1 - 4 клас по "Модулна програма - тестени закуски/сандвич и топло мляко“. От 48 часовите проби на място е видно, че същите са в срок на годност, спазват се сроковете на съхранение на храните, съгласно указаните по етикет на производителя. Не се установи наличие на мухъл. Доставят се от регламентирана фирма производител, регистрирана съгл. чл.12 от Закона за храните. Придружени са с документ, удостоверяващ произход, качество и безопасност. Сандвичите са етикетирани и опаковани индивидуално, доставят се в учебното заведение в 8.00 - 8.30 часа и се реализират до 10.00 часа на същият ден. Извършена е проверка и в Цех за производство на хляб и тестени закуски на фирма "Мариян 2004“ ООД гр.Варна, при която се установи: Проверените хранителни продукти и суровини, вложени при производството на сандвичите и тестените закуски, отговарят на Наредба № 9/ 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищни столове и обекти за търговия на дребно на територията на училища и на детски заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици." |