Меморандумът за Пристанище Варна - събитие номер 1 на 2008 година
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 04.03.2009Коментари ()1169
Меморандумът за пристанище Варна, подписан между общината и държавата, стана събитие на 2008 г. Документът бе разписан на 23 юли 2008 г. от председателя на ОбС Борислав Гуцанов, кмета Кирил Йорданов и министрите на транспорта и регионалното развитие Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов. На церемонията присъства министър-председателят Сергей Станишев. "За първи път тази година и трите секции, които избират събитието на годината - експерти, журналисти и граждани, постигнаха консенсус и избраха едно и също събитие. В предходните две години имаше по две събития на първо място", обясниха организаторите от Клуб "Създатели на обществено мнение".

До подписването на меморандума през юли м.г. се стигна след поредица решения на Общински съвет-Варна, които влязоха в дневния ред по предложение на Борислав Гуцанов. На последната сесия в предния мандат съветниците делегираха права на председателя си и на кмета да започнат преговори с държавата за меморандума. С внушително мнозинство през юни м.г. беше гласуван и проект на документа. Според окончателния вариант Министерски съвет поема ангажимента да предостави на Общината терените на сегашното пристанище Варна - изток. Целта е настоящите товарни кейове да станат новата атракционна зона на града - естествено продължение на Морската градина, с места за отдих и развлечения.

"Изключително съм радостен, че проекта за пристанището е събитието на годината. Варна заслужава този проект. Благодаря от сърце на колегите си в този и предходния Общинския съвет, които подкрепиха решенията. Контейнерният терминал, който ще бъде построен в езерото, ще даде много нови възможности на Варна - нови работни места, увеличение на товаропотока. Превръщането на товарните кейове на Варна-изток в зона за отдих ще направи града съизмерим с европейски градове като Генуа и Барселона", коментира Борислав Гуцанов. Той припомни, че преди месеци беше гласувано и решение да се обяви международен конкурс за проектиране на зоната около Морска гара.

Второто място във вота на гражданите и журналистите, гласували за Събитие на годината, спечели общинската програма ин витро, която на практика изпревари националната. С решение на ОбС бяха заделени средства за 50 бездетни двойки от община Варна. Стартът беше даден през май 2008 г., когато бяха обявени критериите за кандидатстване и беше избрана комисия за преглед на молбите. Имената на одобрените бяха утвърдени на заседание в края на миналата година. "Няма как да не съм доволен от подобен резултат. Решението за програмата ин витро е особено ценно за мен и се радвам, че беше прието и от колегите ми", заяви председателят на ОбС.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Memorandumut-za-Pristanishte-Varna-subitie-nomer-1-na-2008-godina-79755
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.