Посрещнахме първите чисто нови автобуси
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 09.03.2009Коментари ()1306
© Impact Press Group
Първите пет от чаканите чисто нови автобуси изцяло на природен газ вече са във Варна. Така клиентите на „Градски транспорт" ЕАД ще се возят не само в комфортни, но и в екологични и икономични рейсове. Вчера следобед те бяха докарани в базата на общинската фирма, където ги посрещнаха председателят на Общинския съвет - Варна, Борислав Гуцанов и прокуристът на дружеството Пенчо Пенчев. „Това са първите чисто нови автобуси, които влизат в „Градски транспорт" от 11 години насам ", коментира Гуцанов. Той съобщи, че скоро се чака пристигането и на другите пет вече закупени автобуса, но ще настоява до края на годината общинската фирмата да има общо 20 от този тип. Предстои новите придобивки на „Градски транспорт" да бъдат регистрирани в КАТ и най-вероятно първите им курсове по варненските улици ще бъдат след десетина дни. Движещите се с екологично гориво автобуси са от марката „Тедом" и са произведени в Чехия. Те разполагат с 29 седящи места, 54 правостоящи и място за инвалидна количка. Достъпността им за хора с двигателни проблеми се осигурява от рампа, която се пуска и прибира ръчно. Заедно с това това „Тедом"-ите могат и да „клекнат", накланяйки борда с вратите си до нивото на бордюра, с което дори да не се налага използването на рампата. Двигателят на новите варненски автобуси е разположен вертикално, а люковете на тавана се отварят автоматично. Макар и да не са климатизирани, те са по-просторни от сегашните, което означава, че през летните жеги пътуването с „Тедом"-ите ще е по-приятно.

Припомняме, че програмата за обновяване на автобусния парк на „Градски транспорт" започна през 2003 г. по инициатива на тогавашния председател на борда Борислав Гуцанов и покойния вече Живко Ников, съветник от инициативата „Граждани за Варна". През този период бяха доставени автобуси „Рено", „Мерцедес", МАН и 10 тролея. Така в момента малко повече от 25% от парка на „Градски транспорт" вече е обновен. Процентът ще се вдигне чувствително до края на годината.

След решение на Общинския съвет и последвали съдебни битка наред е въвеждането и на GPS системата в градски транспорт, която ще позволи да се следи стриктно разписанието на автобусите и да се монтират електронни табели по спирките за улеснение на гражданите.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Posreshtnahme-purvite-chisto-novi-avtobusi-80400
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.