Преподават на пенсионери работа с интернет
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 19.03.2009Коментари ()872
Как да използват съвременните технологии, в това число и интернет, учат възрастни хора служители на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". Инициативата е в рамките на проект "Обучение през целия живот", финансиран по програмата "Грундвиг". Работата по него е стартирала в края на миналата година и ще продължи до средата на 2010 г., уточни директорът на библиотеката Емилия Милкова. Тя допълни, че по проекта работят седем страни, като целта е всяка от тях да представи опита си в това отношение. Идеята е да се повиши качеството на живот на възрастните хора чрез участие в обучителни процеси или като доброволни сътрудници в процеса на обучение на други хора. Друга преследвана цел е да се предотврати обществената им деинтеграция.

Около 25 библиотекари от Североизточна и Централна България пък се влючиха в семинар за придобиване на мениджърски умения, иницииран от Британския съвет в България. Обучението е насочено предимно към представители на библиотеки и читалища от малки населени места. Културният продукт е много специфичен и има нужда от механизми на управление, коментира Милкова. По думите й, в момента съществува недостиг на добре подготвени библиотекари. Ще използваме британския опит и ще се учим да лобираме и вкарваме бизнеса в библиотеките, посочи още директорката на РБ "Пенчо Славейков".

Тя информира, че библиотеката се радва на голям интерес. Регистрираните читатели са около 20 000, а годишно тя се посещава от около 600 000 души. Културната институция разполага с над 800 000 библиотечни единици. Работи се и по дигитализирането на стара варненска периодика, излизала до 1945 г.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prepodavat-na-pensioneri-rabota-s-internet-81963
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.