Врачки свиха топките на синоптиците
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 21.03.2009Коментари ()765
Врачки оставиха синоптиците без стъклени сфери. С джаджите се измерва слънчевото греене. Прозрачните топки са много съблазнителни, смятаме, че ги крадат врачки, за да предсказват бъдещето по тях. Това обяви вчера Радослава Манярова, шеф на Варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. Последната стъклена сфера изчезнала яко дим от метеорологичния парк пред културно-информационния център в Албена. Според вещи в гадателския бизнес обаче стъклените топки не помагат за разгадаване на личните съдби. По-скоро с тях врачките градят имидж пред клиентите, като изглеждат загадъчни като по американските филми.

Кражбите обаче спъват прогнозите за времето, които ползват туристите и туроператорите. Слънчевите лъчи минават през сферите, като отчитането става по специален график на часове. Най-лошото е, че те вече не се произвеждат, каза Манярова. От историята на метеорологията тя припомня, че Константин Иречек е внесъл първите пет метеорологични уреди в България през далечната 1881 г. Модерните съоръжения за тогава изчезнали начаса. Известният политик и общественик въздъхнал: "България не е дорасла явно за метеорология". Думите му с пълна сила важат и сега, в началото на XXI век.

До 2050 година в България ще има слабо завишаване на температурите и малко повече засушаване, но не се очакват резки и значителни промени. Лято 2009 пък щяло да бъде като миналогодишното. Родните метеоролози могат да дават прогнози само за 6-7 дни напред. Предстои НС да вземе решение за членство на националния ни институт в Европейския информационно-прогностичен център. Тогава прогнози за времето ще могат да се дадат за две седмици напред.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Vrachki-sviha-topkite-na-sinopticite-82309
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.