Експерт: Споделеното родителство не е моделът-панацея за разделените двойки
Автор: Пламена Николова 15:25 / 22.10.2018Коментари ()2615
©
Споделеното родителство не е панацеята за хармоничните отношения между разделените родители. Това коментира днес Ева Жечева - Директор на дирекция "Права на детето" при националния омбудсман по време на Националната конференция "Правата и интересите на детето при родителски конфликти и родителско отчуждение“, предаде репортер на Varna24.bg.

"Има държави, които са въвели в семейното си право този модел на т.нар. споделено родителство. Съдейки от жалбите и работата по конкретни случаи аз не мисля, че това е панацеята и нещото, което ще доведе до снижаване на случаите на родителски конфликти и деца, които са в тежка и рискова ситуация. Има деца, които растат в много тежка семейна среда, в която те ден след ден променят поведението си. С цялото уважение към детето и към това, че то е в процес на изграждане на характер, нека не подхождаме към решения, които ще улеснят нас възрастните, а ще натоварят децата.

В един момент се получава така, че отглеждащият родител има всички права, той разполага с най-важното оръжие - това е детето. Ние вече в тая сфера започнахме да използваме военна терминология. Отглеждащият родител започва постепенно да затваря кръговете и възможностите за контакт с детето.  Детето започва да развива поведенчески проблеми, да мрази бащата, да вижда в него всички причини за неудачите и трудностите, които срещат с майка му.  Ако всяка една институция изпълнява вменените и по нормативна уредба функции, няма да се стига до толкова много тежки случаи.

Виждаме как не може да проработи медиацията, когато конфликта е разгорещен.  Виждаме как не се изпълняват съдебни решения.  Очакванията на бащите е да се действа както в Норвегия. Там има изключително стриктна система за закрила с много високи механизми за действие.  Тя изследва интереса на детето и взема решения спрямо този интерес.  Но това са различни системи и различен манталитет.  Ние тук трябва да видим къде се къса връзката между партньорството и институциите. Днес подлагаме на дискусия защо българинът не изпълнява съдебното решение, защо има отношение към него като към лист хартия и от неговото финансово положение, контакти и връзки зависи дали ще го изпълни? Трябва да има дисциплиниращи мерки“, коментира експерта.

Какво още каза Ева  Жечева вижте във видеото!



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekspert-Spodelenoto-roditelstvo-ne-e-modelut-panaceya-za-razdelenite-dvoiki-823124
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.