Военноморската болница във Варна навършва 60 години
Автор: Екип Varna24.bg 18:00 / 27.03.2009Коментари ()694
На 31 март се навършват 60-години от създаването на военноморската болница. Болнична база за активно лечение - Варна, води началото си от февруари 1948 г., когато на базата на медицинския пункт на 8-ми пехотен приморски полк се формира военната болница в крайморския град.
Преди 60 години - през 1949 г. се създава самостоятелна гарнизонна болница в подчинение на командването на ВМС, която от 31 март започва да осъществява лечебна дейност, а през 1951 г. се преименува във Военноморски госпитал - Варна. От 1989 г. Военноморска болница - Варна, влиза в състава на Военномедицинска академия. 31 март е обявен за празник на ББАЛ-Варна.

Изминала дълъг и сложен път на развитие, днес ББАЛ-Варна, е болнична база за активно лечение в състава на Военномедицинска академия. Предлага квалифицирано и специализирано медицинско обслужване на основата на дългогодишен опит в областта на здравеопазването и наличието на съвременна материална база. През 2008 г. ББАЛ - Варна, получи отлична акредитационна оценка (5 звезди) за цялостна дейност за срок от 5 години, както и акредитационна оценка „отлична" за срок от 5 години за практическо обучение на студенти и докторанти по професионално направление „Медицина", „Здравни грижи", „Обществено здравеопазване" и следдипломно обучение на лекари.

Двете отлични акредитационни оценки са безспорно признание за отличните диагностични възможности и богатия човешки ресурс на ББАЛ-Варна, които определят високото ниво на лечебната, научната и преподавателската дейност в лечебното заведение.

Като военно лечебно заведение ББАЛ-Варна, участва в медицинското осигуряване на всички национални и многонационални учения в акваторията на Черно море. Основна мисия на болницата е медицинското осигуряване на военнослужещите от ВМС и Североизточна България.

Освен към военното болницата има ангажименти и към гражданското здравеопазване. В съответствие със сключения договор с НЗОК днес ББАЛ-Варна, е отворена за всички български граждани. Тук те имат достъп до съвременни лечебно-диагностични технологии и висококвалифицирани специалисти.

Тържественото честване на 60 годишнината от основаването на ББАЛ - Варна, ВМА ще се състои на 31 март 2009 г. от 17.30 часа в Драматичен театър „Стоян Бъчваров" - Варна, сцена „Филиал".

Източник: Агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Voennomorskata-bolnica-vuv-Varna-navurshva-60-godini-83308
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.