Изнасят родния калкан за Турция
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 15.04.2009Коментари ()838
Голяма част от калкана, който се лови в българските акватории, се изнася за Турция. Това заяви началникът на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА) във Варна Бейхан Хасанов. Той посочи, че все още не е ясно какво количество точно се изнася, защото тепърва трябва да се направят справки в агенция "Митници", за да се изясни точното количество. Причината родният калкан да се намира предимно на турските пазари е това, че там се продава на цена от 60 лв. за килограм. По местните пазари цената му е тройно по-ниска, посочи Хасанов. В началото на седмицата беше забранен уловът на калкан заради изчерпване на квотата от 50 тона, определена за България. На 16 април трябва да стартира процедурата по изготвяне на новата трална снимка, каза още Хасанов.

Замразена е процедурата по обособяване на имота край фабрика "Христо Ботев", където се предвиждаше да се изгради рибарското пристанище, каза още Хасанов. Той поясни, че причината е новият контейнерен терминал, който ще се строи в съседство. Оказа се, че там ще им е нужен по-голям терен и отчасти ще навлязат в този, в който ние трябваше да се разположим, уточни шефът на ИАРА - Варна. Очакваме последващи действия със съгласуването в Общия устройствен план, каза още той. Хасанов припомни, че към момента в него не фигурира рибарско пристанище или място за разтоварване на улова. Водели се обаче активни разговори с областния управител и кмета, за да се реши къде има подходящо място за рибарско пристанище.

От ИАРА имат два резервни варианта за терен за пристанище. Единият обаче също е конфликтен, защото там се предвижда да се изгради дълбоководен контейнерен терминал. Хасанов не пожела да уточни къде е третото място, за да не се появят апетити и към него. До 2013 година по цялото Черноморие трябва да бъдат изградени или модернизирани 4 рибарски пристанища. Портовете ще бъдат в Созопол, Балчик, Несебър и Варна. Средствата за тях ще бъдат осигурени по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство".

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Iznasyat-rodniya-kalkan-za-Turciya-86134
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.