Летище Варна проведе пълномащабно учебно занятие
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 15.04.2009Коментари ()1077
©
Пълномащабно учебно занятие по Плана за аварийно-спасителното осигуряване се проведе днес на летище Варна. Учението се осъществи на самолет Airbus A320 на авиокомпания Air Via. Днешната учебна тревога на летище Варна пресъздаде аварийно кацане на ВС /въздухоплавателно средство/. Аварийно-спасителните групи веднага бяха оповестени. Районът беше отцепен.

Междувременно противопожарната служба започна овладяване на „възникналия" пожар в единия двигател на самолета. Пътниците бяха евакуирани от самолета, а на „пострадалите" бе оказана първа помощ по указания на медицинско лице. Елемент от учението бе и изнасяне от борда на самолета на „ранен пътник в тежко състояние". Всички ненаранени пътници бяха откарани с летищен автобус до центъра за регистриране, разположен в терминала.

Учебното занятие приключи с дейстивия по плана за преместване на ВС, загубило способност да се придвижва само и възстановяване на нормалната работа на летището. В занятието участваха аварийно-спасителните групи на летището, ПБС (Пожарна безопасност и спасяване), Жандармерия, Гранична полиция, външни сили и средства (Гражданска защита, РЦЗ - Варна, Център за спешна медицинска помощ, ПБС, Дирекция „Разследване на произшествия във въздушен, воден и железопътен транспорт").

Директорът на летище Варна - Димитър Костадинов благодари на всички институции, организации и фирми, които взеха участие в мащабното занятие. Целта на учебно-тренировъчното занятие бе да се координират комуникацията и действията между аварийно-спасителните екипи при кризисна ситуация. Това също е част от общите мероприятия, свързани с подготовката на сезона. Ежемесечно на летището се правят и маломащабни учебни занятия.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Letishte-Varna-provede-pulnomashtabno-uchebno-zanyatie-86280
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.