Времето се разваля, падат слани
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 21.04.2009Коментари ()1539
Времето до края на седмицата няма да бъде такова, с каквото свикнахме през последните дни, предупреждават синоптиците.

Още довечера и през нощта от североизток ще започне да прониква хладен въздух с арктичен произход. По това време на годината, в условията на ясно време той се затопля от слънцето с по градус-два на ден, но през нощта успява да се охлади, на места до околонулеви стойности. Такива места са най-вече затворените отвсякъде котловини, както и защитените от вятър речни долини и ниски места в равнините. Защита от опасни слани имат единствено склоновете на хълмовете, по които студеният нощен въздух се стича към ниските места и не успява да се задържи и охлади допълнително.

Много добре ще усетим тези процеси през следващите няколко дни, по-конкретно от четвъртък, когато антициклонът ще разшири свой гребен и облачното, и на места дъждовно време, от сряда ще се смени с ясно и почти тихо в четвъртък.

Започвайки от четвъртък сутрин, до края на седмицата и най-вече до събота, големи части от територията на страната, ще бъдат подложени на опасността от силни сутрешни слани. Най-голяма е опасността за слана по високите полета и котловини на Западна България, Горнотракойската низина и източната част на Дунавската равнина, най-вече Добруджа и Лудогорието.

Относително по-малка опасност има в крайните югозападни, югоизточни и северозападни райони, макар че и там тя не е съвсем изключена, а само по-малка от изброените по-горе места.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vremeto-se-razvalya-padat-slani-87087
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.