Глобиха варненец заради отказ да ваксинира детето си
Автор: Екип Varna24.bg 18:19 / 22.04.2009Коментари ()796
Варненец е глобен с 200 лв. миналата година заради отказ да постави на детето си задължителна имунизация. Това съобщи Светла Станева - шеф на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ-Варна. В закона има предвидени административни санкции в подобни случаи, посочи тя. Глобите са в размер от 200 до 500 лв. и се налагат по предложение на личните лекари, чието задължение е да поставят нужните ваксини според имунизационния календар.

Имунизациите са средство, с което се ограничават тежките епидемии като се унищожава техният причинител. Затова цялото население носи колективна отговорност и трябва да следи сроковете за ваксинация, коментира д-р Светлин Митев - председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари. На 100 процента във Варна се имунизират само децата, а възрастните се обхващат на около 50 - 60 процента заради миграционните процеси, обясни той. За поставяне на ваксини се планират всички пациенти в лекарските листи, но те понякога не са актуални.

Много родители имат негативно отношение към имунизациите, призна д-р Митев. Те често предпочитат да изберат друг вид ваксина, а не от осигурените от Министерството на здравеопазването медикаменти. Така обаче съществува риск от неправилно съхраняване в аптеките, обясни той. В под 1 процент от случаите се стига до усложнения след имунизация и то само с прилагането на живи ваксини, уточни д-р Светла Станева. Тяхното обновяване е въпрос на държавна политика, заявиха медиците. У нас задължители ваксини се прилагат срещу 9 заболявания.

За втора поредна година България ще се включи в съвместната инициатива на Европейския офис на Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията „Европейска имунизационна седмица 2009". Седмицата е планирана за 20-26 април 2009 г. и ще се отбележи с разнообразни дейности във всяка една от страните от региона - провеждане на конференции, кръгли маси, семинари, концерти, състезания и др.

Имунизационният кабинет на РИОКОЗ-Варна е открит през април 2000 година. В кабинета се извършват безплатно задължителните имунизации и реимунизации, съгласно Имунизационния календар на България на лица, които не са здравно осигурени или не са избрали личен лекар. Работещите в кабинета провеждат имунизации и консултации по проблемите на ваксинопрофилактиката на заразните болести на деца, младежи и възрастни. Освен задължителните имунизации, в кабинета се провеждат и препоръчителни имунизации срещу грип, вирусни хепатити А и В, морбили, паротит, рубеола, жълта треска и други инфекциозни заболявания.

В кабинета се издават международни имунизационни свидетелства за лица, заминаващи в чужбина по повод работа, обучение, бизнес пътувания. За изтеклата 2008 година са извършени 404 задължителни имунизации и 3188 препоръчителни имунизации, от които 1111 - срещу жълта треска. През тази година кабинетът продължава успешно работата си, като обслужва деца, чиито родители не са направили избор на личен лекар, осигурявайки за тях задължителните по Имунизационния календар приеми на биопродуктите. Извършени са 89 задължителни имунизации. Проведените са 438 препоръчителни имунизации, включително и срещу жълта треска.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Globiha-varnenec-zaradi-otkaz-da-vaksinira-deteto-si-87278
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.