Ромските деца във Варна с по-малко противообществени прояви от българчетата
Автор: Екип Varna24.bg 11:53 / 23.04.2009Коментари ()580
Много малък процент от децата, преминаващи през възпитателни дела във Варна, са от малцинствата. Това сочи, статистиката, водена от експертите в общинската дирекция "Превенции" в морския град. Така например миналата година срещу деца от ромски произход, живущи в кметство "Каменар" са заведени две дела, при общо 149 срещу 194 извършители разгледани от местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните във всички райони на града.

През миналата година деца от Варна са настанявани предимно в социално-педагогически интернати, като мярката е налагана най-вече за скитничество и за бягство от дома. Много от тези деца не се прибират вкъщи или пък няма кой да ги контролира. В много от случаите родителите, както и баби дядовци биват издирвани, уточни Капка Николова, експерт в дирекция "Превенции". По думите й през 2008 г. е отчетен един случай на дете от морския град, което е настанено във Възпитателно училище - интернат. Причината е, че то е извършило много кражби.

За да има възпитателно дело задължително трябва да се подаде сигнал в местната комисия от съд и прокуратура, от органите на полицията или от някакви длъжностни лица, като директори на училища, а и от граждани. В последните години експертите по превенция отчитат увеличение на сигналите, подадени от граждани. Например нерядко се обаждат хора, които искат да се оплачат от детето на съседите си.

Източник: dnesplus.com



https://www.varna24.bg/novini/varna/Romskite-deca-vuv-Varna-s-po-malko-protivoobshtestveni-proyavi-ot-bulgarchetata-87371
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.