Нова технология прави възможно възпроизвеждането на зъби
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 10.05.2009Коментари ()1372
В момента световните учени разработват нова технология, която ще позволи възпроизвеждане на зъби. Това разкри президентът на Балканското стоматологично общество/БСС/ д-р Петрос Куидис при закриването на 14-ия конгрес на БСС във Варна.

Клетки от определени места по тялото се събират и насочват към развитие в друг орган или тъкан. Въз основа на тази разработка засега са възпроизведени 7 вида тъкани, сред които кожа и панкреас, обясни гръцкият специалист.

Засега технологията се изпробва само върху животни. Човек с новопоникнали зъби може би ще има след 5-10 години. Доста повече време обаче ще мине, за да навлезе тази технология в практиката, посочи д-р Куидис. По думите му, новите технологии в денталната медицина струват скъпо, затова само част от тях намират приложение в практиката.

Българските стоматолози не използват некачествени материали, заяви д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз/БЗС/. 20 фирми търгуват в денталната област, като контролът върху материалите, които се предлагат, е голям, категоричен бе д-р Шарков.

Цените на стоматологичните услуги у нас не са високи и спекулативни. С изключение на Албания, на Балканите няма по-ниски цени. Стоматолозите у нас са 8 000, 3/4 от тях работят със Здравната каса, което даже е много, коментира шефът на БЗС.

Само 25 % от нуждаещите се български деца влизат в зъболекарските кабинети. Това се дължи на „прекрасната" здравна култура на родителите. "Водят ги само когато заболи", заяви д-р Шарков.

Над 1200 стоматолози от страната и чужбина участваха от 6 до 9 май в 14-ия Конгрес на Балканското стоматологично общество, който се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна. Заедно с него се състоя и 9-ят Научен конгрес на Българския зъболекарски съюз. Двете прояви бяха под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Съорганизатор на събитието бе и Медицински университет - Варна.

За първи път на балкански форум присъстваха висши представители на световните и европейските браншови организации. Специални гости на двата конгреса бяха избраният президент на Световната дентална асоциация (FDI) - д-р Роберто Виана, президентът на европейската секция на FDI - д-р Герхард Сеебергер, президентът на Съвета на европейските зъболекари (CED) -д-р Орландо Монтейро Да Силва, както и президентът на Бразилската дентална асоциация (ABO) и съветник на президента на FDI - д-р Норберто Любиана.

Домакин на следващия конгрес на Балканското стоматологично общество ще е Солун, Гърция.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Nova-tehnologiya-pravi-vuzmozhno-vuzproizvezhdaneto-na-zubi-89606
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.