Откриха опасни капачки за буркани на пазара | ||||||
| ||||||
Лабораторните тестове са направени на 7 вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София. Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки. В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни, съобщава Нова тв. Добре узрели зеленчуци, подходяща марината и вкусната туршия е готова. Тайната обаче отдавна е изскочила от кухнята на баба и вече е в ръцете на учените. Почти 20 години те изследват всеки детайл от приготвянето на консервите – от качеството на плодовете и зеленчуците до капачката на буркана, за да може всичко, приготвено по рецептата на баба, да не е само вкусно, но и здравословно. Последните тестове в лаборатория обаче поставят под въпрос до колко здравословни са компотите и туршиите, които приготвяме за зимата. И то заради капачката, с която затваряме бурканите. Изпитванията установяват, че веществата, които преминават от капачката към съдържанието в буркана, надвишават позволените от Брюксел нива. "Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите", заяви инж. Майя Стойчева – автор на изследването. Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре. Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината. |