ВМРО: Управляващата коалиция прави пълзящ преврат
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 11.05.2009Коментари ()554
Във връзка със последните промени в изборния закон ВМРО изказва острата си тревога от събитията, в които ги въвлича управляващата коалиция. "Истинската дума за тези промени е тих пълзящ преврат", твърдят воеводите в открито писмо-декларация до медиите, изпратено днес.

В декларацията се казва още:

Настойчивото променяне на основните закони регламентиращи политическият живот в България се подкрепя и от други корекции, целящи ограничаването на основните граждански права. Това са Закона за използване на специални разузнавателни средства, регламентирането и ограничаването на правото на протест, масовото подслушване на политически лица, следенето на интернет пространството, директно отстраняване на политически опоненти (казусът СДС) и създаване на изкуствени такива (казусът РЗС), ограничаването на свободното участие в избори с въвеждане на 8% бариера и най-високият в ЕС паричен депозит за участие в избори. Последната корекция променяща броя на мандатите в областните градове цели да прикрие бъдещата липса на български депутати от 4 района в България (Кърджали, Силистра, Търговище, Разград). В тези 4 района ние българите няма да имаме свои представители в най-висшият управленски орган в България - парламентът. Размествайки броя на мандатите БСП и ДПС целят да прикрият този факт, търгувайки взаимно своите интереси за сметка на националните.

Промените направени непосредствено преди изборите ни напомнят и връщат във времена, които сме забравили, и които болшинството от българските граждани мислят за безвъзвратно отминали. Тревогата е предизвикана и от непосредственото сходство в методите и действията на тройната коалиция с режимите на Хитлер, Мусолини и комунистическият режим в България след 1944 г. Същите промени, подчертано демократично мотивирани, са направени от всички тях непосредствено преди да спечелят мнозинство и повечето други участници в политическия живот „сами" да се разформироват.

Всички тези промени противоречат на чл. 3 от допълнителният протокол на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Той гласи:

"Високодоговарящите страни се задължават да провеждат свободни избори през разумни периоди с тайно гласуване и при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа при избирането на законодателното тяло".

ВМРО заявява, че няма да чака отново своето „доброволно" разпускате или забрана. Пълзящият преврат няма да бъде оставен тих, докато има граждани загрижени за своите права.



https://www.varna24.bg/novini/varna/VMRO-Upravlyavashtata-koaliciya-pravi-pulzyasht-prevrat-89774
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.