70% от малките варненски аптеки няма да сключат договор с касата
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 12.05.2009Коментари ()620
© Varna24.bg
"70% от фармацевтите с по една аптека няма да сключат договор със здравната каса, що се касае до отпускането на животоспасяващи, животоподдържащи и скъпоструващи лекарства по протокол. Това ще рефлектира директно върху хората с диабет, паркинсон, психически и други тежки заболявания", каза вчера председателят на регионалната колегия на фармацевтите във Варна Рада Пехливанова. Проблемът е от този месец, след промяна в наредбата за скъпите лекарства по протокол, които аптеките трябва да купуват от складовете на едро и да ги продават без надценка и печалба, обясни негодуванието на колегите си Пехливанова. Тя бе категорична, че така аптеките се превръщат в кредитори на НЗОК. "С 4 склада водихме разговори, но те не са съгласни да отпускат лекарства на консигнация или с отложено плащане. Искаме да изпълняваме социална дейност, каквато провеждахме до тази промяна. Тогава ни се плащаше 1 лв. за обработването на рецепта по протокол за скъпи лекарства. Ако влагаме наши средства, както става сега, сме обречени на фалит. От това ще пострадат най-вече пациентите, които от 1 юни, когато влизат в сила промените, ще останат без право на избор. За мен държавата абдикира от проблема и прехвърля топката в аптеките", допълни Пехливанова. До края на май НЗОК ще сключва договори с аптеките по места.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев каза за "Позвънете", че съюзът ще съди здравното министерство във Върховния административен съд заради направените през май промени в наредбата, които не били обсъдени нито със съюза, нито с фармацевти. "Складовете на лекарства със сигурност няма да ни дават медикаменти на консигнация. И след като НЗОК ни ги изплати с 2 месеца назад, пак ще трябва да внесем ДДС-то за лекарствата, а това е 1/5 от стойността на закупените медикаменти". Той допълни, че единственият успех, който са извоювали е, при техническа грешка в рецепта да не ги глобяват, а да я връщат за корекция.

Въпросите не трябва да се решават на парче, а да се направят радикални промени в закона, каза собственикът на верига аптеки Веселин Марешки. Това, че много аптеки нямало да сключат договор с касата, щяло да бъде от плюс за него, тъй като в "Марешки" щели да обслужват повече клиенти, каза още той.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/70-ot-malkite-varnenski-apteki-nyama-da-sklyuchat-dogovor-s-kasata-89854
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.