Раздвижват болни след инсулт в хоспис на Терапията
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 12.05.2009Коментари ()3314
Идната седмица почва настаняването на пациенти след прекарани инсулти и инфаркти в първата за Североизточна България болница за долекуване и рехабилитация към УМБАЛ „Света Марина" в Шкорпиловци. След като църковни служители благословиха начинанието, шефът на университетската болница проф. Красимир Иванов разясни, че засега е готов само първият етаж от хосписа. Капацитетът на рехабилитационния център принципно ще е 100 легла, но на този етап в оборот влизат 25. До края на лятото ще заработи пълният обем, а болните ще са разпределени в 45 двойни и 6 единични стаи.

До края на годината предстои още много работа. Необходими са между 3 и 5 млн. лв., с които болницата да се оборудва, а битовите условия да са 5-звездни. Екстра ще са няколко ВИП апартамента. За момента общата стая за рехабилитация разполага само с няколко, но базови апарата, сред които и малък лазер, с който могат да се правят разнообразни възстановяващи процедури. До няколко месеца ще бъде изграден цял сектор по физиотерапия с всички необходими уреди, тъй като в хосписа ще се настаняват и пациенти след операция на опорно-двигателната система.

„По-важно от апаратурата и битовите условия е това, че пациентите в тежко положение ще видят, че и други имат същите проблеми", коментира проф. Иванов. Той посочи, че все още българските болници произвеждат инвалиди, тъй като нямат възможност за постоперативна рехабилитация въпреки съществуващите пътеки по НЗОК.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Razdvizhvat-bolni-sled-insult-v-hospis-na-Terapiyata-89858
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.