Доживотна присъда без право на замяна за изрод, убил две студентки във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:15 / 13.05.2009Коментари ()1169
© Varna24.bg
За всяко едно от двете жестоки, брутални убийства на две студентки, извършени през 2000-та и 2004-та година, днес Варненският окръжен съд произнесе доживотна присъда без право на замяна при първоначален специален режим на Марин Л. Живков. След три съдебни заседания, след множество изслушани  свидетели и експертизи, в това число и новоназначени - медицински и техническа, съдът призна вината на 40 годишния бивш таксиметров шофьор за умишлените убийства на 20 годишната Сашка Димитрова и на 21 годишната Радка Даскалова. Сашка, която е била студентка II курс в ИУ във Варна е била убита на 22 май 2000 година в землището на с.Долище, Варненска област, като деянието е извършено по начин, особено мъчителен за жертвата  и с особена жестокост, при условията на опасен рецидив. 4 години по-късно, в края на февруари, в землището на с.Осеново, след изнасилване Живков убил и Радка. Тялото на момичето, което е родом от Добрич било разкрито година по-късно.

Пресслужбата на съда припомня, че наказателното дело срещу таксиметровия шофьор започна през 2007 година, когато Живков беше подведен под отговорност за изнасилването на три момичета /Лора, Мария и Радка/, и за убийството на Сашка и Радка. Престъпленията са били извършени от август 1996 год. до февруари 2004 година, като между всяко едно от престъпните посегателства Марин е влизал и излизал многократно от затвора след изтърпени наказания за други престъпления. След 7 съдебни заседания, през март 2008 година ВОС произнесе за първи път доживотна присъда без право на замяна за убийствата на студентките и по 13  и 10 години "лишаване от свобода" за изнасилването на момичетата. 4 месеца по-късно Варненският апелативен съд потвърди наказанията за изнасилванията и отмени доживотните присъди, като върна делото в тази му част за ново разглеждане на първоинстанционния съд. Въззивният съд беше решил, че са допуснати нарушения при събирането и обсъждането на доказателствата в мотивите за двете убийства. През есента на миналата година, това решение на апелативната инстанция бе потвърдено и от ВКС. Така се стигна до повторно гледане на делото в частта му за умишлените убийства на двете момичета.

Днес Варненският окръжен съд наказа Живков да заплати на родителите на двете убити момичета обещетения в общ размер на 400 000 лева. Близо 20 000 лв са държавните такси върху уважените размери на гражданските искове и разноските по делото. Съдът групира и присъдите за изнасилванията по предходното дело и определи Марин Живков да изтърпи най-тежкото от наложените наказания - доживотен затвор без право на замяна. Присъдата на ВОС подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Варненския апелативен съд.




Още по темата: общо новини по темата: 2
24.03.2010 »
13.11.2009 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Dozhivotna-prisuda-bez-pravo-na-zamyana-za-izrod-ubil-dve-studentki-vuv-Varna-90095
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.