Увеличават се исканията за свидетелства за съдимост
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 14.05.2009Коментари ()1930
По повод зачестили запитвания за натовареността на бюро "Съдимост" при Варненски районен съд и предвид традиционното увеличение пред летния сезон на подаваните заявления за издаване на свидетелства за съдимост, от пресслужбата на съда информираха, че звеното работи с непрекъсното работно време - всеки делничен ден от 8,30 до 17 часа.

Само за предходния ден в бюро "Съдимост" при ВРС са издадени 303 бр. свидетелства за съдимост, направени са и 48 бр. справки за съдимост. Изпратените само във вчерашния ден искания за издаване на свидетелства за съдимост за граждани от друг съдебен район са 133 броя. Общо от началото на годината до днешния ден издадените свидетелства за съдимост са 20 291 бр., а направените справки - 4 973 бр., За същия период на миналата година тези цифри са били съответно: 21 923 броя издадени свидетелства за съдимост и 4268 справки.

Практиката показва, че големия поток от граждани преминава през бюро "Съдимост" основно в сутрешните часове, докато по обяд и в следобедните часове изобщо не се наблюдава струпване на хора. За избягване на "опашките" от чакащи граждани е добре да се знае, че държавната такса от 5 лв. за услугата трябва да бъде предварително заплатена, в която и да е банка, по сметка на ВРС. При подаване на заявлението по образец за издаване на свидетелство за съдимост, гражданите трябва да представят лична карта и акт за раждане.

Сметката на ВРС за внасяне на държавни такси може да бъде видяна на интернет-страницата на Районния съд във Варна www.vrs.bg, където е поместена подробна информация какви са необходимите документи, какъв е реда за издаване на свидетелство за съдимост и заявление по образец. Документи за издаване на свидетелство за съдимост могат да бъдат подадени, освен в бюро "Съдимост", така също и в информационния център на бул. "Съборни" /срещу сградата на Стоматологията/.

 



https://www.varna24.bg/novini/varna/Uvelichavat-se-iskaniyata-za-svidetelstva-za-sudimost-90299
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.