ВОС потвърди ареста на общинския съветник Христо Данов
Автор: Екип Varna24.bg 15:11 / 18.05.2009Коментари ()1313
© Impact Press Group
Варненският окръжен съд потвърди ареста на общинския съветник Христо Данов, обвиняем по мегадознанието, по което се разследват 24 лица, обвинени, че са участници във въоръжена престъпна група, създадена за разпространение на наркотици и трафик на жени, а Данов младши и с обвинение, че в съучастие с баща си изнудвал Н. Й. да им предаде сумата от 2000 евро.

Въпреки, че откак е в ареста / вече 9-ти месец/, Христо едва за втори път обжалва мярката си за неотклонение, съдът остави без уважение молбата на адвоката му със следните основания. В настоящия момент от развитието на мащабното разследване по никакъв начин не е разколебано обоснованото предположение, че младият Данов е автор на престъпленията, за които се разследва. Днес пред съда бяха представени прецизирано постановление за привличането му като обвиняем, както и протоколи от започналото вече предявяване на материалите от разследването. Нещо повече. През декември миналата година ВОС отказа на Христо да измени мярката му за неотклонение, с мотива, че има опасност ако е на свобода той да се опита да окаже въздействие върху свидетели по делото. От представени днес пред съда писмени доказателства стана известно, че предположението на съда тогава е съвсем обосновано.

Прокуратурата представи днес материали по образувани 3 досъдебни производства - две от които за посегателство и повреди на имущество на двама от обвиняемите по същото дознание, които са с по-леки мерки за неотклонение / В. Жеков и Ян.Колев/, и трето - за повреда на имущество на свидетел по делото. Без да твърди категорично, че Христо Данов е съпричастен към цитираните посегателства, ВОС намира, че в настоящия момент има реална опасност ако е на свобода, Данов - младши да се опита да извърши друго престъпление.

Съдът прецени, че продължителният срок на задържане на Христо все още не е в разрез с българското и европейското законодателство, още повече, че от правна и фактологическа страна делото е от изключителна сложност. След като не намери основание да измени в по-лека процесуалната мярка за принуда на Христо Данов, ВОС му даде възможност да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 26 май, от 11,00 часа.




Още по темата: общо новини по темата: 102
21.03.2012 »
23.02.2012 »
28.10.2011 »
09.02.2011 »
01.12.2010 »
19.11.2010 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/VOS-potvurdi-aresta-na-obshtinskiya-suvetnik-Hristo-Danov-90897
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.