Община Варна търси основания за освобождаване от такса смет
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 18.05.2009Коментари ()1770
© Varna24.bg
Съветниците от постоянната общинска комисия "Финанси и бюджет" поискаха да се изследват юридическите и икономическите основания, за да се въведе възможността варненци да не плащат за сметосъбиране и сметоизвозване за имоти, които няма да ползват. За да стане факт, евентуалната промяна трябва да залегне в Наредбата за определяне и администриране местните такси и цени на услуги на територията на община Варна. Предложението за новите текстове в наредбата идва след писмо на омбудсмана Гиньо Ганев до общината. В отговор на постъпилите при него сигнали на граждани общественият защитник настоява за регламентирането на изричен ред за освобождаване от такса смет.

Венцеслава Коева, шеф на общинската дирекция "Местни данъци", призна, че Варна не разполага с разпоредби, които да указват реда за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Към момента, ако варненци подадат декларация с искане да не плащат такса за битови отпадъци, трябва да представят доказателства, че в съответните имоти е спряно подаването на вода и ток. Съветници обаче възроптаха, че е недопустимо да се изисква хората да се отказват от електроенергия, тъй като тя им позволява да ползват фризери, хладилници или охранителна техника, независимо дали обитават имота си. Местните депутати бяха категорични, че промените в наредбата ще създадат прецедент, тъй като не е по силите на кметската администрация да обезпечи проверките, с които ще се контролира достоверността на заявленията за освобождаване от таксата за битови отпадъци. Според Пламен Начков от левицата изменението ще позволи голяма част от хората да подават декларации, а в момент на финансова криза това ще се отрази негативно на постъпленията в общинската хазна. Съветникът допусна, че промяната ще увеличи и претенциите на хотелиерите, които ползват обектите си само половин година. В отговор на коментарите Коева изтъкна, че вече има много заведени дела срещу общината от варненци, които смятат, че плащат неправомерно такса смет. Шефката на общинската дирекция "Местни данъци" посочи още, че, за да не се наруши план сметката за тази година, промяната в наредбата трябва да влезе в сила от 2010 г.

Тя обясни, че след проучване е била отхвърлена възможността общината да търси услигите на частни съдебни изпълнители, за да събира задълженията. По думите на Коева, благодарение на Агенцията за държавни вземания, се събират почти всички неизплатени глоби.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtina-Varna-tursi-osnovaniya-za-osvobozhdavane-ot-taksa-smet-90900
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.