Глоба до 500 лв. за предизборни плакати на непозволени места
Автор: Екип Varna24.bg 17:36 / 19.05.2009Коментари ()762
Със заповед на кмета на Варна Кирил Йорданов от днес има ясен регламент за разполагането на агитационни материали във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент и Народно събрание. Съгласно Наредбата за рекламна дейност глобата за физическите лица, които разлепват предизборни плакати на непозволени места е от 100 до 500 лв. Санкцията за юридическите лица е имуществена в размер от 500 до 1 000 лв. Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация.

Кметската заповед не допуска и плакати, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Забранява се и унищожаването, и заличаването на агитационни послания, поставени по установения законов ред до края на работния ден. 24 часа преди самото гласуване и до приключването на вота плакати на партии и коалиции не могат да се поставят в изборните помещения и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, където се намират те.

Местата за разполагане на информационни материали трябва да бъдат почистени от организаторите на изборната кампания веднага след приключването й. Кметът Кирил Йорданов увери на редовния си брифинг днес, че стриктно ще се следи за изпълнението на тези задължения. Контролът по спазването на заповедта, която вече е публикувана на сайта на общината, е възложен на зам.-кмета по въпросите на сигурността Веселин Петров. Право да налагат актове на нарушителите имат служители на общинската дирекция "Осигуряване и опазване на обществения ред", кметовете на райони и кметства.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Globa-do-500-lv-za-predizborni-plakati-na-nepozvoleni-mesta-91141
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.