12 общинари в район "Приморски" с жълт картон за уволнение
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 21.05.2009Коментари ()871
2 общински служители в район "Приморски" имат участие във фирми въпреки законовата забрана. Разследването е проведено от Министерството на правосъдието, съобщи кметът на района Пламен Градинаров. Той уточни, че според нормативните документи общинските служители нямат право да притежават, да управляват или да участват във фирми.

Проверката от ведомството стартирала през април т.г. основно заради случая с шефа на дирекция "Устройство на територията" Илия Костадинов. Архитектът беше уволнен заради скандала в местност Перчемлията - издадаването на 24 ПУП-ове за един терен и нарушения, свързани с Кодекса на труда и Закона за държавния служител.

Сред 12-те, "хванати с фирми", има чиновници от различни дирекции, шофьори и служители, заети в обща поддръжка в кметството. Повечето са ЕТ с различна дейност на работа, като има само три ООД. Основно те са за търговия с плодове и зеленчуци и произведения на изкуството.

Последното дружество е разкрито от родител за детето му, което е художник, уточни още Градинаров. Той обаче заяви, че заради финансовата криза няма да предприеме кардинални мерки. Подписал съм документи, че им давам срок от 2 седмици, в който да прекратят участието си във фирмите. Ако не го направят, ще последват драстичните промени. За всички служители нарушители са направени постъпки за последно предупреждение за уволняване.

Не ми се иска да уволнявам в условията на финансова криза, каза още кметът. Още при стартирането на проверките преди месец Градинаров заяви, че е склонен да предупреди служителите си и да им даде срок за ликвидиране на участието във фирмите. "На всеки нов работник му трябва известно време, за да свикне с работата и се получава едно буксуване, затова не мога с лека ръка да уволнявам", коментира Градинаров.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/12-obshtinari-v-raion-Primorski-s-zhult-karton-za-uvolnenie-91353
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.