Наши учени разработват ядливи опаковки за храни
Автор: Георги Василев 13:06 / 15.11.2019Коментари ()1655
© Varna24.bg
Наши учени разработват опаковки за храни, които са подходящи за консумация, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това стана ясно на националната научна конференция "Научни изследвания и иновации за трансформиране на агро-хранителните системи", част от програмата "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот", която се провежда днес в аграрния университет в Пловдив.

На събитието присъстват ректорът на аграрния университет професор д-р Христина Янчева, зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева, евродепутатът Асим Адемов, Милена Дамянова – директор на дирекция "Наука“ към МОН, учени и студенти.

Целта на конференцията е да се отчетат ползите за обществото от научните изследвания в агросектора, както и разработването на система за биоикономика.

Беше повдигнат въпросът за климатичните промени и как те влияят върху стопанските екосистеми, като с помощта на 130 учени е създадена база данни по райони и култури. Правени са полски опити с пшеница, царевица, овощни и зеленчукови култури, като целта е била да се селектират най-здравите и устойчиви сортове.

Изследвани са нови сортове български домати – с по-добри качества, правени са и опити за екстракция на захар от бъз. Сред най-амбициозните проекти на българските учени остава разработването на ядливи опаковки за храни и напитки.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nashi-ucheni-razrabotvat-yadlivi-opakovki-za-hrani-914091
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.