Българите изхвърляли над 600 тона храна годишно | ||||||
| ||||||
"Българинът изхвърля средно 1/3 от всичко, което купува. Това означава, че всеки път като влезем в магазина и погледнем количката, мисловно трябва да пресметнем, че то, 1/3 директно заминава в кофата", коментира готвачът Божана Кацарова. За да не изхвърляме толкова много, съветът е да се замисляме какво купуваме и трябва ли ни наистина. "Мислете по-отговорно когато пазарувате, задавайте си винаги въпроса: "Имам ли нужда от това нещо?", каза още тя. Ако все пак сме се запасили ненужно, идва въпросът: "Можем ли да дарим храна организирано?". Вариант дават многобройните фейсбук инициативи. Лорета Тодорова за трета година организира кампанията "Коледно чудо". Тя събира хранителни дарения за възрастни хора и в неравностойно положение. "Някак в ежедневието си все бързаме и не успяваме да помислим за тези неща, но когато има някой, който да те подкани - нещата се случват по-лесно", коментира Тодорова. За фирмите, вариант са даренията към Хранителната банка, но има определени условия - храната да е в срок на годност, да не е нарушена опаковката й и да е с ясен произход. "Всяко производство и търговски процес неизбежно генерира брак. Те могат да се възползват от наличието на това решение - да се свържат с Хранителната банка, да доставят храната, а ние да я обслужим до онези, които най-много имат нужда от нея", посочва Цанка Миланова от Българската хранителна банка. Голямото затруднение за фирмите идва от това, че всеки продукт трябва да се обозначава индивидуално с надпис "дарение". Затова понякога и за бизнеса пътят на останалата храна към боклука се оказва по-бърз и по-лесен. И все пак, от началото на годината в складовете на Хранителната банка у нас са получени продукти на стойност над 630 000 лева. Всяка година 88 милиона тона годна храна отива в контейнерите за боклук в страните от Европейския съюз. Обърнато в храна - по 178 кг на човек. "Просто трябва да започнем да мислим малко повече и за другите хора, не само за себе си", каза Лорета Тодорова. |