Планинар се поболя от туларемия
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 01.06.2009Коментари ()1231
Варненец на тридесет и шест години се е поболял от пренасяното от гризачи заболяване туларемия. "Мъжът работи във Варна, а през свободното си време обичал да ходи в планините. Най-често е посещавал района на Средна Стара планина. От около година има оплаквания, заради които са му правени и оперативни интервенции. Заболяването се доказа след лабораторния изследвания", каза д-р Светла Станева, ръководител на дирекцията за надзор на заразните болести в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве във Варна.

Епидемиолозите предполагат, че е възможно мъжът да се е заразил по време на туристическите си маршрути, по време на които е пил вода от планински извори. "Вероятно е попаднал на планинско водно огнище на туларемия, но в групата, с която заразеният е бил на походи, няма други с подобни оплаквания", допълни д-р Станева.

Туларемията е бактериална инфекция и се пренася от гризачи - мишки и катерици. Заболелият се лекува в инфекциозна клиника, но не представлява източник на зараза за останалите хора, допълниха още от здравната инспекция. Заболяването се характеризира с покачване на температура, втрисане, главоболие, болки в кръста и понижен апетит. Съпроводено е от болки в гърлото, увелачиват се лимфните възли.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Planinar-se-pobolya-ot-tularemiya-93142
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.