Варненската библиотека става обучителен център
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 09.06.2009Коментари ()589
В организирането и провеждането на обучения ще се изрази участието на варненската Регионална библиотеката "Пенчо Славейков" в програмата "Глобални библиотеки". Подобна роля ще имат повечето библиотеки в областните градове, каза при представянето на програмата в морската столица ръководителят й Трендафил Меретев.

В изпълнение на целите й, 900 културни институти в страната ще получат компютри, принтери, копирна техника, мултимедия и други. Целта ни е в община средно да бъдат обхваните 3-4 библиотеки, посочи Меретев. За да получат техниката пък, те трябва да докажат, че са активни и реализират някаква дейност, както и че разполагат с необходимата база. От своя страна местните власти трябва да осигурят достъп до интернет. В рамките на "Глобални библиотеки" ще бъдат реализирани и обучения, в които ще бъдат включени около 3000 библиотекари. Освен за работа с компютри те ще бъдат обучавани и на библиотечен мениджмънт, както и как да предоставят нови услуги.

Предвижда се до 2013 г. по програмата да бъдат усвоени около 50 милиона долара. Страната ни ще получи 15 милиона долара от Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", а от "Майкрософт" - около 6 млн. долара. Националното финансиране трябва да бъде в размер на 30 млн. долара, 9 млн. от които на местно ниво.

До началото на септември ще бъде изготвен списъкът на първите 400 библиотеки, които ще получат техника, информира Меретев. След това ще започне и доставката на оборудването. През 2010 и 2011 г. поетапно ще бъдат включени и останалите целеви библиотеки. От екипа, работещ по "Глобални библиотеки" предвиждат постепенно оборудване да получат и останалите читалищни и общински библиотеки в страната, чийто общ брой надхвърля 2000. За целта ще се търсят и други национални и международни финансови източници.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenskata-biblioteka-stava-obuchitelen-centur-94551
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.