Новото строителство поевтиня с 15%
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 12.06.2009Коментари ()811
© Varna24.bg
От началото на годината новото строителство е поевтиняло с 15-20%. Причината е понижението на цените на арматурата, тухлите, топлоизолацията, дограмите. Строителните фирми и волнонаемните бригади също правят отстъпки за труда си. Въпреки това интересът към нови проекти е слаб заради голямото предлагане на вече готови жилища.

Тухлите четворки, независимо от това дали са български, гръцки, македонски или турски, се продават вече с 5-10% по-евтино и струват 60 - 70 ст. за брой. С цели 43 на сто са намалели новопостроените жилища през първото тримесечие на 2009 г. спрямо последните три месеца на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). За периода януари-март т. г. новите апартаменти са 3897 в 547 сгради. Най-много обекти са били предадени във Варна и Бургас. Броят на сключените сделки за покупко-продажба на жилища през първото тримесечие на годината е на нивото от същия период на 2008 г.

Въпреки кризата не всички проекти са замразени. Продължава доизграждането на вече започнати сгради, особено ако са в напреднала фаза. За инвеститорите им не е рентабилно да се откажат почти пред финала на проекта. Като цяло обаче се очаква обемът на работата в бранша да е с 50 на сто по-малък в сравнение с миналата година. Експерти прогнозират, че строителите ще се насочат към саниране и ремонти на стари сгради, за да не останат без хляб.

Ситуацията е аналогична и при цените на обзавеждането. Между 10 и 50% по-евтино вече се продават мебелите в големите вериги магазини. Най-солидни са намаленията за стоките, които са налични на склад. За 300 - 400 лв. може да се купят холови секции. По-непретенциозните модели кухни са паднали до 500 лв. Комплект за спалня с легло, гардероб, скрин и нощни шкафчета вече се продава за 700 лв. Търговците са склонни да дават и допълнителни отстъпки от 10 до 30%, ако клиентът плати поръчаната стока предварително.

Източник: в. "Морски Труд"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Novoto-stroitelstvo-poevtinya-s-15-95072
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.