В центъра по образна диагностика в УМБАЛ “Света Марина” вече са преминали близо 17 000 пациенти
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 18.06.2009Коментари ()24545
В Университетската болница "Света Марина" в най-модерния сектор по образна диагностика у нас, открит наскоро лично от министър-председателя Сергей Станишев, вече са обслужени общо 16 569 пациенти. 13 700 са преминали през стационара и са изследвани по различни клинични пътеки, по които са лежали в болницата, а с направления през ДКЦ "Света Марина" са изследвани 2869 варненци. По спешност в центъра по образна диагностика са диагностицирани над половината от пациентите. Данните са за последните 7 месеца до 14 юни, тъй като съвременната апаратура работи още от доставката и монтирането, като денонощно има дежурни екипи, които правят нужните изследвания, за да се уточни диагнозата и се назначи от специалистите оптималното лечение на болните, които постъпват от цяла Североизточна България, съобщи изпълнителният директор проф. д-р Красимир Иванов, дмн.

7731 са изследванията на рентгенографския апарат, 617 на рентгеноскопския, на първия компютърен томограф, който е конвенционален, са изследвани 1110 души, а на втория, който е с насоченост за диагностика на кардиологични заболявания, са преминали 1755 пациенти. 1883 са извършените ангиографии от екипите на кардиолозите, а едно от най-прецизните изследвания на ядрено-магнитния резонанс е помогнало в лечението на 604 души. Трябва да се знае, че изследването на ядрено-магнитен резонанс, когато не е за лежащоболни по клинични пътеки в стационара, се извършва само след заверено от здравната каса направление, издадено от специалист в доболничната помощ и има определен от касата лимит за месеца, така че ако бъде изчерпан, изследването е срещу заплащане, допълни още проф. Иванов.
Гордост за ръководството на болницата е, че това е първото в България рентгеново отделение, което е напълно дигитализирано и изцяло отговаря на всички изисквания и стандарти на Европейския съюз. Дигитализацията е метод, при който изображенията, получени от апаратурата, се прехвърлят директно в паметта на компютър. С помощта на специални програми тези изображения могат да бъдат обработвани и прехвърлени на различни носители. Цялата информация се съхранява и архивира в сървър, до който имат достъп чрез личен код всички лекари, работещи в болницата. По този начин за броени минути след извършване на изследването, изображенията са на разположение на лекаря в съответната клиника, като се пести време за обработка и пари за консумативи /рентгенови филми, химикали за проявяване и т.н./. Качеството на получените изображения е в пъти по-добро от тези на старата стандартна методика с рентгенови филми, а възможностите за допълнителна компютърна обработка на образа повишава и възможностите за прецизна диагностика на заболяванията, обясни проф. д-р Красимир Иванов.

Наименованието на архивиращата система е PACS /Picture Archiving and Communication Systems/. Към нея са свързани всички апарати в центъра за образна диагностика, а именно: Дигитален графичен апарат; Дигитален скопичен апарат, Два компютърни томографа; Ядрено-магнитен резонанс и Ангиограф.
Предстои пускането в експлоатация на PET-скенер в сектора по нуклеарна медицина и откриването на мамографски сектор с дигитален мамограф и нов ехограф. От януари работи и модерен апарат за диагностика на остеопорозата към клиниката по ендокринология.

Изпълнителният директор проф. Иванов изясни и един много важен момент, а именно как да стигнат пациентите до тази модерна апаратура. Първият начин е с направление за хоспитализация по съответната клинична пътека, изискваща определения вид изследване, което се заплаща от здравната каса. Вторият начин е амбулаторно, при което пациентът заплаща на каса "Платени услуги" стойността на желаното изследване. Препоръчително е при извършването на специализирани изследвания, като компютърна томография и магнитен резонанс, предварително да се посети Центъра за образна диагностика, за да се представят епикризи или друга медицинска документация. По този начин екипът ще прецени подходящото изследване и ще се назначат предварителна подготовка, рецепта за закупуване на контрастно вещество и кръвни изследвания, които в повечето случаи са необходимо условие за постигане на качествена диагностика.

Единият от компютърните томографи е уникален за България. Нарича се Соматом Дефинишън. Това е 128-срезов компютърен томограф на фирмата "Сименс". Уникален е поради наличието на две рентгенови тръби, работещи синхронно, вследствие на което времето на скениране и дозата на облъчване се снижават значително в сравнение с другите компютърни томографи. Освен това се постигат много тънки срезове, от които с помощта на високоспециализиран софтуер се получават триизмерни изображения на органите и системите в човешкото тяло. Този скенер се прилага за много-важни изследвания за прецизна диагностика. Виртуална коронарография: това е изследване на кръвоносните съдове на сърцето. Инжектира се контрастно вещество във вената на ръката и за няколко секунди, синхронно с ЕКГ, се скенират коронарните съдове. Изследването е подходящо за пациенти, при които има повишен риск за сърдечно-съдови заболявания. Изисква се консулт с кардиолог. Компютър-томографска ангиография: изследват се предимно кръвоносните съдове на крайниците, както и мозъчното кръвообращение. Виртуална колоноскопия: изследване на дебелото черво с използването на въздух и бариев контраст. Виртуална бронхоскопия: изследване на бронхиалното дърво на белия дроб. Химически анализ на камъни в бъбреците: уникален софтуер определя състава на бъбречните конкременти. Триизмерно изображение на костите на скелета.

Много важно е да се знае, че дигитални рентгенови снимки се извършват 24 часа без прекъсване и без предварително записване, а конвенционална компютърна томография /на втория скенер/ се извършва в работни дни след 13 часа, а в почивни и празнични дни - 24 часа без прекъсване, допълни още проф. д-р Красимир Иванов, дмн.

Телефонната връзка с лекарите на описания по-горе скенер, т. нар. втори, са: 052/ 978 808; д-р Росица Недева 088 8742566; д-р Тихомир Велинов 087 8883688; д-р Иван Иванов 0889 494228; д-р Чавдар Бъчваров 0889 377251. Телефонът за записване за магнитен резонанс е 052/978 574; за остеометъра е 052/ 978 207 и за PET - скенера е 052/978 575.



https://www.varna24.bg/novini/varna/V-centura-po-obrazna-diagnostika-v-UMBAL-Sveta-Marina-veche-sa-preminali-blizo-17-000-pacienti-96047
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.