Крушкова: Ако запазим броя на туристите от миналата година – това е успех
Автор: Екип Varna24.bg 15:37 / 22.06.2009Коментари ()699
© Varna24.bg
Ако броят на туристите се запази на миналогодишните нива, ще смятаме 2009-та за успешна година. Това заяви пред журналисти Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.

Тя съобщи, че за периода януари-май броят на чуждестранните гости в страната ни е като този от 2008 година. По-малко туристи има от Русия и Великобритания, което се дължи на факта, че те са купили имоти в България и съответно не влизат в статистиката на почиващите. Граждани на Острова са купили вече над 40 000 апартамента, уточни Крушкова. Все повече руснаци с имоти у нас се възползват от възможността да си извадят тригодишни многократни визи и също не са в графата на туристите.

По данни на туристическото ведомство ръстът на гостите ни от Румъния е 80 процента за първите четири месеца на годината. Повишен интерес има и от Полша, Чехия, Унгария, Словения. Нямаме сериозно основание за опасения, че летният сезон ще бъде слаб, коментира Крушкова.Това показвали и данните на туроператорите, които показват добро темпо на записванията през последните седмици.

По оценка на специалистите Турция е дестинация номер едно тази година, защото е успяла добре да се справи в ситуация на криза. И у нас положението е такова, че този, който умее да постигне добър баланс между качество и цена, успява да си продаде базата, който не умее - се оплаква,коментира Анелия Крушкова. Според нея сред пострадалите това лято ще са собствениците на хотели далеч от брега. Във вътрешността на страната не се очаква спад.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Krushkova-Ako-zapazim-broya-na-turistite-ot-minalata-godina-tova-e-uspeh-96674
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.