Зарадваха децата от Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа "Другарче"
Автор: Екип Varna24.bg 13:06 / 25.06.2009Коментари ()863
©
Днес на сцената на Държавен куклен театър-Варна пациентите на Метадоновата програма зарадваха децата от Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа "Другарче" и възпитаниците на сдружение „Гаврош". Участниците в драма студиото към Център за психично здраве -Варна представиха кукления спектакъл „Процесът" - адаптация на приказката за Червената шапчица. Присъстваха и техни близки,пациенти на Програмата със своите деца,приятели и съмишленици. Младежите, лекуващи се в Центъра, избраха този нетрадиционен начин да отбележат 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите. Дългата борба със зависимостта ги е научила колко тежко е да си отхвърлен от обществото,да живееш в изолация,да си лишен от разбиране и топлота.Това ги прави съпричастни към съдбата на малчуганите,които растат в социалните домове.Самите пациенти споделиха,че силно желаят да помогнат с нещо на тези деца,затова им предлагат единственото,което имат -своя труд и своята обич.Това е и техният начин да заявят себе си,да избягат от стигмата и анонимността на болестта.Така днешният ден се превърна в истински празник на успешната борба със зависимостта - чрез творчество и красота, чрез добротворство и споделеност.

Този празник нямаше да бъде възможен без изключителната подкрепа на творците от Кукления театър-без г-жа Вера Стойкова -директор на театъра, която безвъзмездно предостави куклите и сцената, на която се изявиха пациентите. Без ентусиазма и заразителния оптимизъм на г-жа Ана Александрова - зам.директор. Без творческото съдействие на Йоланта Райкова и Росица Бърдарска, които всеотдайно работеха заедно с младежите. Така днешният спектакъл за пореден път доказа, че когато хората се обединяват в името на доброто, в името на красотата и живота, могат да се преодолеят всички трудности и бариери.


https://www.varna24.bg/novini/interesno/Zaradvaha-decata-ot-Dom-za-otglezhdane-i-vuzpitanie-na-deca-lisheni-ot-roditelska-grizha-Drugarche-97231
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.