Делфин умря след двудневно спасяване
Автор: Екип Varna24.bg 17:44 / 27.06.2009Коментари ()841
Двудневна акция по спасяването на 30-годишен делфин от вида афалата, не помогна и животното издъхна. Преди два дни делфинът излязъл на бреговата ивица в курорта Албена, пише "Позвънете". Същата вечер постъпил сигнал за бедстващия бозайник на горещия телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. Експерти от ведомството съвместно със свои колеги от Агенция по рибарство и аквакултури и Института по рибни ресурси веднага са извършили проверка на посоченото място. Специалистите установили, че екземплярът е с дължина над 2 метра и е на преклонна възраст. Бозайникът е бил и със загубена ориентация. По тялото му не са били открити белези от наранявания. Представителите на трите институции със съвместни усилия и с помощта на катер предприели спешни мерки за връщането на делфина във водата, които завършили с успех.

Вчера обаче в екоинспекцията отново постъпил сигнал за бедстващ делфин на същото място. Този път алармирали от телефон 112. Последвала е нова проверка, според която се оказало, че делфинът е същият. Бозайникът отново изплувал на брега, вероятно заради липсата на ориентация, дължаща се на старостта.

Повторно е бил сформиран екип от специалисти, като този път в него се включили и експерти от варненския делфинариум. Групата отново предприела мерки за връщането на бозайника в естествената му среда. Преклонната възраст на животното обаче изиграла своята роля и въпреки усилията на екипа, които са продължили до късно снощи, делфинът починал.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Delfin-umrya-sled-dvudnevno-spasyavane-97586
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.