129 са опасните храмове в региона
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 29.06.2009Коментари ()664
© Varna24.bg
Общо 129 храма са застрашени от самосрутване в региона. 126 от тях са православните, 2 са джамиите, а само една е опасната католическа църква. На територията на Варненската и Великопреславска митрополия има общо 303 православни храма. 126 от тях или малко над 40% се нуждаят от неотложен ремонт, уточниха от секретариата на местната епархия. Тези храмове се намират предимно в селата. Там има църкви и манастири, в които не е правен никакъв ремонт, поради липсата на средства. Има много срутени храмове, които с години чакат да бъдат възстановени. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

На територията на община Варна няма нито един храм, който да се нуждае от спешен ремонт, уточни той. "През последните години Българската православна църква и в частност нашата епархия активно сме се заели с въстановяването на храмовете в страната. До момента успяхме да изградим 54 чисто нови църкви, да възстановим напълно 21 храма и сме извършили частичен ремонт на други 17 църкви", поясни митрополитът. Все още обаче голяма част от храмовете се нуждаят от спешен ремонт, добавя той. Според него, разрухата в църковните имоти се дължи на големия период на безверие и недоимък в страната.

Общо 32 са джамиите в областта, които се намират на територията на местното мюфтийство. Едва 2 от тях се нуждаят от основен ремонт. Други 11 трябва да бъдат освежени или частично ремотирани. Това съобщи зам. районният мюфтия за Варненска област Расим Расим. Във Варна има 3 мюсюлмаски храма, като само 1 от тях се нуждае от частичен ремонт, добави той. "Джамиите, които се намират в по-лошо състояние, се намират в селата, във вътрешността на района", уточни Расим. Местното мюфтийство има амбицията до края на годината да изготви количествено-стойностни сметки за необходимите ремонти дейности, поядни духовникът.

Общо 20 католически храма в България се нуждаят от спешна реставрация. Това съобщи отец Яцек Вуйчик от католическата църква "Свети Архангел Михаил" във Варна. 500 000 лв. са необходими за реставрацията на втория католически храм в морския град, коментира той, като изрази надежда строително-ремотните дейности по църквата да продължат още тази есен.

Източник: "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/129-sa-opasnite-hramove-v-regiona-97722
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.