Отливът на туристи по Черноморието е сериозен, смята председателят на варненската занаятчийска камара
Автор: Екип Varna24.bg 18:10 / 29.06.2009Коментари ()546
© Varna24.bg
Отливът на туристи по цялото Черноморие на България е много сериозен, заяви Венцислав Атанасов - председател на Регионална занаятчийска камара във Варна. Той подчерта, че се занимава с туризъм от 1967 година и за първи път вижда толкова празни курортите, улиците, плажовете и хотелите по родното крайбрежие. Атанасов допълни, че отливът на туристи се отразява върху всички сектори, свързани с услугите, и са засегнати готвачите, ситничарите, фризьорите, обущарите, дизайнерите, производителите на сувенири, както и абсолютно целият малък бизнес. По негови думи, настоящата ситуация в българския черноморски туризъм е равносилна на трагедия, която ще се отрази много тежко на икономиката на страната след края на летния сезон, ако се запази настоящата негативна тенденция. Атанасов добави, че според впечатленията на занаятчиите отливът на туристи по цялото Черноморие в момента е с почти 50-60 %. Той каза още, че Южното Черноморие винаги е било по-предпочитаното за туристите поради по-лесния достъп от най-големите градове в страната София и Пловдив, а в района на Варна винаги е имало по-малко туристи и съответно - по-малки финансови резултати, но в момента положението е трагично за цялото българско крайбрежие.

Според Венцислав Атанасов, от кризата в момента са засегнати освен секторите на туризма и услугите също и сферите на строителството и производството. Той подчерта, че за момента не се наблюдава движение в положителна посока в нито една от областите, в които се развива малкият и среден бизнес в България и ежедневните му разговори с представители на различни бизнес направления не са донесли никаква обнадеждаваща новина.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Otlivut-na-turisti-po-Chernomorieto-e-seriozen-smyata-predsedatelyat-na-varnenskata-zanayatchiiska-kamara-97858
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.