50% по-малко продажби на автомобили във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 06.07.2009Коментари ()744
За първото шестмесечие на 2009 г. са отчетени над 50% по-малко продажби на моторни превозни средства в града, в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи кметът Кирил Йорданов. По думите му, колите в морската столица продължават да се увеличават, но далеч с по-бавни темпове.

"С приключването на шестмесечието вече са налични първите показатели за това как се отразява кризата на пазара, демографския процес и трудовата заетост в града", коментира още Йорданов. Той посочи, че безработицата е едва 3 на сто. Кметът обаче отчете, че макар и завидно ниска, на фона на другите градове в страната, тя все пак е по-висока в сравнение с миналата година. За първата половина на 2008 г., безработни са били по-малко от 2 на сто от населението на Варна, което е увеличение с над 1%.

"Недвижима собственост също продължават да се продава", каза Йорданов. По думите му, обаче постъпленията в общинския бюджет от таксата за продажба на недвижими имоти са едва 1/3 от това, което е влизало в местната хазна миналата година. "Само раждаемостта продължава да бележи ръст, като за тази година тя достига върхова точка", съобщи кметът.

Всяка следваща година във Варна се наблюдава повишаване на раждаемостта, а прирастът на населението вече е трайно положителен. За миналата година морският град се нареди втори по този показател с 12 % ръст или над 2500 новородени бебета. Варна бе изпреварена единствено от Сливен.

"Изводът е, че животът си продължава, но не в най-добрата икономическа обстановка", обобщи Йорданов.

Източник: "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/50-po-malko-prodazhbi-na-avtomobili-vuv-Varna-98954
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.