Варна остава без риба за месец
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 07.07.2009Коментари ()1080
© Impact Press Group
Продажбата на прясна риба във Варна ще бъде преустановена за около месец. Това съобщи прокуристът на общинската фирма „Пазари" Владимир Михалчев. Причината е поредният ремонт на рибната борса, в рамките на Централния пазар, който ще започне в средата на юли. За разлика от миналата година обаче, когато борсата също търпя реконструкция и продавачите търгуваха стоката си на открито пред халето, този път това няма да се случи. „Нямаме възможност да осигурим алтернатива на търговците, докато тече ремонтът. Единствено ако Регионалната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) разреши, можем да предоставим няколко открити сергии", уточни Михалчев. Директорът на РВМС д-р Йордан Киров обаче беше категоричен, че това е невъзможно.

„В тази жега не можем да позволи да се продава риба на открито", каза той. Киров припомни, че се налага повторен ремонт, тъй като миналата година той не бил направен както трябва. Тогава старото ръководство на „Пазари" инвестира около 200 000 лв. за направата на уж модерна рибна борса.

Михалчев от своя страна уточни, че ремонтът започва сега, защото в този период уловът и продажбите били най-слаби. Според него, реконструкцията трябва да приключи за месец. Очаква се тя да стартира до седмица-две. Този път ще бъдат инвестирани около 100 000 лв.

Поредна идея за изграждането на нова рибна борса във Варна са лансирали от РВМС пред местната администрация, съобщи още прокуристът на „Пазари". По думите му, се е провела среща между него, кмета и началника на РВМС, на която е била обсъждана идея за построяването на нова рибна борса. Този проект обаче бил различен от отдавна замисления, според който борса трябва да има в рамките на бъдещото рибарско пристанище.

"Тезата на директора на РВМС е, че сега съществуваща борса няма как да оцелее", коментира Михалчев. "Фирма "Пазари", обаче няма терен, който да предостави за изграждането на нова", посочи шефът на дружеството. Според него, единствено общината би могла да осигури парцел, но за да се изгради нещо наистина модерно, ще има нужда от сериозно финансиране. "Най-вероятно ще трябва да се кандидатства по някоя от европейските програми", каза Михалчев. Според него, начинанието не е по силите на "Пазари", а реализацията му едва ли ще види бял свят по-рано от след няколко години.

"Имахме една среща с кмета Кирил Йорданов и прокуриста на "Пазари", където бе обсъждано по- нататък да направят хубава борса и да започне да се търси място за нея", допълни директорът на РВМС. До този момент обаче в дирекция "Общинска собственост" не е постъпило запитване за наличието на подходящ терен, на който да се вдигне борсата.

За намеренията на трите страни не е информиран шефът на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" - Варна, Бейхан Хасанов. Той посочи, че с общината разговори са водени единствено за терен на бъдещо рибарско пристанище, където съгласно европейските изисквания трябва да има и борса. Все още обаче и там няма съществен напредък, въпреки че има пари за финансирането му по оперативна програма "Развитие на сектор рибарство".

Източник: "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varna-ostava-bez-riba-za-mesec-99134
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.