Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тополи чака половин милион за канализация
Автор: Екип Varna24.bg 09:46 / 03.08.2009Коментари ()571
500 000 лева са нужни за довършване на битовата канализация в село Тополи, съобщи кметицата Ганка Димитрова. По думите й, без такава към момента са само осем отсечки във варненското село. Кметството е направило искане за отпускане на необходимите средства от общинския бюджет на Варна. Надяваме се общината да намери начин и да осигури финансирането и да станем първото варненско село със 100% изградена канализация, заяви Димитрова. Сега не смеем да правим ремонти на тротоарите и пътищата, като знаем, че предстои да се копае, допълни тя.

Димитрова информира, че кметството е изпратило писмо до Министерството на околната среда и водите, в което настоява за затварянето на екарисажа. Основният мотив за искането е, че не е спазено нормативното изискване съоръжението до отстои на 3000 метра от населено място. То се намира на 650 метра от Тополи и на около 800 - от село Казашко. Това е и причината тежката миризма от екарисажа да се усеща в двете села. Сега в горещините не можем да излезем в дворовете и терасите на къщите, оплака се кметицата. По думите й, миризмата може да бъде намалена, ако се поставят специални филтри, но собственикът на екарисажа до момента не е предприел мерки. Друг проблем е липсата на локална пречиствателна станция към съоръжението, през която да преминават мръсните води. Още по-сериозен бил проблемът с унищожаването на месокостното брашно, което се счита за опасен отпадък. Досега тази дейност е извършвана от девненски завод, но поради изтичане срока на договора, на площадката пред предприятието се натрупали 300 тона. Според нормативните изисквания пък допустимото количество е до 30 тона.

Регионалната инспекция по околната среда и водите е извършила проверка, резултатът от която бил предписание, но не и санкция. Както "Позвънете" вече писа, жителите на двете села инициираха подписка срещу екарисажа, в която вече има над 300 подписа. Надеждите са те да послужат пред отговорните институции.

На фона на битовите проблеми, в събота Тополи посрещна самодейни състави от над 20 населени места в Североизточна България.

Източник: в. "Позвънете"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Topoli-chaka-polovin-milion-za-kanalizaciya-103165
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.