Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Поляци и германци искат дипломи от Свободния
Автор: Екип Varna24.bg 08:11 / 07.08.2009Коментари ()828
Двадесетина чужденци са заявили желание да се обучават във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" до момента. Двама от тях са от Полша, един - от Германия, а останалите от страни, които не са членки на ЕС, съобщиха от висшето учебно заведение. Оттам допълниха, че представителят на Германия е заявил, че и други негови сънародници проявяват интерес към варненския университет. Най-привлекателни за чуждестранните студенти се оказват специалностите "Бизнес администрация", "Психология", "Публична администрация", "Мениджмънт на туризма", "Информатика" и "Строителство на сгради и съоръжения".
Над 50 са заявките от чужденци за обучение в Техническия университет. Интерес към него са проявили представители на Турция, Сирия, Молдова, Нигерия и други. Очакваме до края на срока, който изтича в края на септември, заявки да подадат около 200 души, заяви зам.-ректорът по учебната дейност доц. Дишко Дишев. По думите му, толкова били обикновено чуждестранните студенти, които се записвали годишно в университета.

Около 30 представители на страни, които не са членки на ЕС, са заявили до момента желанието си да учат медицина във Варна, съобщиха от Медицинския университет в града. Чужденците имат възможност да изучават медицина на английски или български език. Чуждестранни студенти очакват и във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", откъдето обаче не пожелаха да конкретизират бройката на постъпилите заявки. Чуждестранните студенти в Икономическия пък са основно по линия на програмата "Еразмус", посочиха от университета.
Съгласно съществуващата нормативна база, чуждестранните студенти от страни-членки на ЕС се обучават при същите условия като българите, като заплащат и същите такси. Обучението на представители на страни, които не са членки на съюза, годишно излиза 2600 евро.


Източник: в. "Позвънете"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Polyaci-i-germanci-iskat-diplomi-ot-Svobodniya-103917
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.