Повечето храни с изтекъл срок на годност отивали в хотели, детски градини, ясли, училища и болници | ||||||
| ||||||
От тях 510 тона са сладък пипер, 493 тона са мандарини, 387 тона нар, а 128 тона - фъстъци. При животинските храни са спрени 70 тона съставни продукти, 53 тона млечни продукти, 40 тона рибни и 29 пчелни продукти. Най-честите нарушения са изтекъл срок на годност, замърсяване, липса на документи за произход или пък внасяне от незаконни обекти. Всъщност голяма част от храните с изтекъл срок на годност все пак влизат на пазара. "Повечето храни с изтекъл срок на годност отиват в хотели, детски градини и ясли, училища и болници", каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" в ефира на бтв. Така значителен дял от непродадената продукция отново достига до потребителите. Според Иванов голяма част от туристическия сектор използва продукти, които иначе не можем да намерим в търговската мрежа, което създава непознат за потребителите паралелен пазар. Той изтъкна, че изтеклият срок на годност не означава, че храната е развалена. "Това важи специално за млечните храни – сирена, кашкавали - и много често това не може да се усети, затова е масова пратика, сменят се етикети", поясни Иванов. Най-многобройни са вредните храни, по-точно плодовете и зеленчуците, внесени от Турция. "В повечето случаи става въпрос за използване на препарати, които не са разрешени в Европейски съюз (ЕС). Всъщност официалният повод за спирането им е това", обясни експертът. Той предупреди, че няма как да разберем дали плодовете и зеленчуците у нас са пръскани с такива химикали, защото те се намират вътре в самите растения. "Няма как простото измиване или накисване малко с вода да реши проблема", каза още Иванов. |